Presa internationala si agentiile de stiri nu raman insensibili la revolta impotriva intentiilor guvernului Dragnea-Grindeanu de a gratia cateva mii de detinuti si de a modifica legea penala pe sub mana. se pare ca nu i-au crezut nici dansii pe pesedistii care explica cum ca asa e normal infractorii sa fie eliberati pe strazi daca statul nu vrea sa fie in stare sa-i pedepseasca.

Presa internationala comenteaza pe larg protestele ample, la care au participat cu zeci de mii de romani, desfasurate duminica in marile orase ale Romaniei si in cateva capitale din vestul Europei.

“Mii de romani au manifestat in Bucuresti si in intreaga tara duminica, pentru a protesta impotriva intentiilor guvernului de a decriminaliza anumite infractiuni si de a gratia anumiti condamnati prin decrete de urgenta despre care criticii spun ca ameninta sa submineze combaterea coruptiei la nivel inalt”, noteaza agentia Reuters.

„Mii de romani l-au avut alaturi de ei pe presedintele Klaus Iohannis la un protest de strada in Bucuresti, duminica, impotriva planurilor guvernului de a relaxa legile anti-coruptie”, relateaza si agentia germana DPA.

Agentia France Presse pune un titlu percutant relatarii sale de la Bucuresti: „Peste 10.000 de romani, inclusiv presedintele, impotriva unui proiect de gratiere”.

„Guvernul social-democrat al lui Sorin Grindeanu a publicat miercuri doua ordonante de urgenta (de fapt a intentionat sa aprobe – n.n.) pe baza carora circa 2.500 de detinuti care ispasesc pedepse de pana la cinci ani inchisoare ar fi gratiati, in timp ce mai multe infractiuni ar fi decriminalizate. Ministrul justitiei, Florin Iordache, a justificat cele doua proiecte, care dupa parerea sa ar permite decongestionarea inchisorilor. Dar CSM, procurorul general Augustin Lazar, sefa Parchetului Anticoruptie (DNA) Laura Codruta Kovesi, presedinta Inalte Curti de Casatie si Justitie Cristina Tarcea, precum si numeroase organizatii neguvernamentale au denuntat la unison cele doua proiecte. Comisia Europeana, care urmareste indeaproape reforma justitiei in Romania, avertizase in raportul sau anual din 2015 asupra oricarui proiect de lege care ar avea ca efect ‘albirea unor indivizi condamnati pentru delicte de coruptie’”, relateaza AFP.

Sursa: Romania Libera

Advertisements