Propun o gratiere obiectiva si construirea de noi spatii de detinere

Propun o gratiere obiectiva si construirea de noi spatii de detinere

Spatial public este asediat in ultimele zile de doua probleme importante, ambele cu impact social major, si anume: gratierea (scoaterea detinutilor din penitenciare) si modificarea Codului Penal si al Codului de Procedura Penala (modificarea textului incrimator al unor infractiuni si conditiile tragerii la raspundere penala). Parerile specialistilor sunt impartite: Avocatii PRO, procurorii CONTRA, judecatorii NEUTRI, penitenciarele ESPECTATIVA, opinia publica PROTESTEAZA.

Sunt de acord ca institutia gratierii intr-un stat de drept este binevenita in situatii limita, de criza, dar aceasta nu trebuie sa devina prioritatea zero a Statului si nici sa fie incropita pe genunchi o gratiere hazardata, fara o analiza obiectiva care sa ateste si sa justifice nevoia acesteia. O gratiere fara construirea urgenta de noi spatii de detinere are un efect de scurta durata. In scurt timp penitenciarele se vor suprapopula din nou, deoarece rata recidivei in Romania a sarit de 70%.

Supraaglomerarea reprezinta o problema majora, capacitatea de cazare a detinutilor este depasita cu peste 50%, ceea ce ne determina sa luam in calcul ca sistemul penitenciar ar avea nevoie urgenta de noi spatii de detinere care sa custodieze cel putin 10.000 de detinuti. Gratierea rezolva, conform statisticii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), aproximativ 3.700 de detinuti, restul de 7.000 de detinuti demonstreaza ca Romania nu poate executa obligatiile impuse de C.E.D.O.

Anunțuri

Un comentariu

  1. Grațierea ca și măsura este la fel de necesară ca și construirea de noi spații de detenție. Din păcate doar grațierea n-ar rezolva nimic pentru ca ea trebuie derulata concomitent cu construirea de noi penitenciare, care durează minim 5 ani in contextul legislației actuale. Cele 2 măsuri trebuie implementate concomitent, in sensul ca, pe perioada in care sistemul penitenciar s-ar bucura de o relaxare ca efect al grațierii, acesta ar trebui sa-și reabiliteze toate spațiile existente și sa construiască și altele noi. Lucru imposibil pe legislația actuala privind investițiile. Dacă nu apare legea privind investițiile strategice care ar trebui sa rezolve problema autostrăzilor și nu se include și construcția de penitenciare noi pe procedura simplificata de investiții, nu vom face decât sa rostogolim supraaglomerarea și implicit sancțiunile financiare ale CEDO.

Comentariile sunt închise.