Conform ziare.com, Politistul Marian Godina a transmis, duminica, care este punctul sau de vedere vizavi de proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea. Intre timp protestele continua.

Politistul a scris pe Facebook o povestea prin care fanii sai sa inteleaga care este parerea sa, adaugand ca el nu crede “basme d-astea lacrimogene” si in stirile transmise de unele televiziuni, care prezinta cazuri ale unor detinuti “pe care ii pun intr-o asemenea lumina de iti vine sa le plangi de mila, iar mai apoi, dupa ce te stergi de lacrimi, sa ii cauti si sa ii pupi pe frunte”.

Politistul a povestit cum intr-o zi, cand patrula, a zarit o batrana care le facea semn cu mana. Cand a oprit, alaturi de colegul sau, a observat ca batrana plangea in hohote.

“O intrebam de vreo cinci minute ce a patit si nu puteam intelege printre suspinele ei decat “banii mei, pensioaraaaa meaaaa”. Mi-am dat seama ca fusese victima unui furt, sau, mai grav, a unei talharii, desi nu prezenta urme de violenta. Dupa ce s-a mai linistit, femeia ne-a putut povesti ca a intrat la o farmacie pentru a-si cumpara medicametele care ii sunt indispensabile si pe care le cumpara in fiecare luna.

Dupa ce farmacista ii adusese punga cu medicamente, cand sa plateasca, si-a bagat mana in geanta pentru a-si scoate portofelul, dar mana i-a iesit prin fundul gentii, printr-o taietura facuta cu multa dibacie de vreun sut din troleibuzul din care tocmai coborase”, a adaugat Godina.

Politistul a mentionat ca respectivul caz a fost preluat de colegii sai si ca pana la urma autorul a fost prins si acuzat de mai multe astfel de fapte.

“Despre autorul furtului nu stiu ce face prin inchisoare. Dar sunt convins ca, la fel ca si batranica, si el asteapta, cu aceeasi nerabdare cu care bunica isi asteapta pensia, o lege a gratierii care i-ar reda libertatea si l-ar scoate din conditiile neluxoase din puscarie. Probabil, desi nu si-a ispasit toata pedeapsa, faptul ca va fi iertat si pus in libertate, il va determina ca atunci cand va iesi sa nu mai faca asa ceva, sa isi gaseasca un loc de munca, la care va merge zi de zi ca un om constiincios, chiar daca va trebui sa se trezeasca de la sase dimineata si sa munceasca o luna pentru un salariu pe care il castiga intr-o singura zi ceva mai norocoasa, pe vremurile cand avea acele proaste obiceiuri de a-si taia unghiile pana la carne, ca nu cumva sa i se agate de vreun buzunar sau vreo poseta din material textil. Fraza asta ultima, nici eu nu o cred, dar am scris-o pentru ca imi plac povestile cu sfarsit fericit”, a continuat politistul.

Marian Godina a precizat ca a expus aceasta poveste pentru a raspunde celor care il intreaba ce parere are despre gratiere.

“Daca va plac finalurile astea fericite, sunt cateva televiziuni care, de cateva zile, ne prezinta cazuri cu detinuti, pe care ii pun intr-o asemenea lumina de iti vine sa le plangi de mila, iar mai apoi, dupa ce te stergi de lacrimi, sa ii cauti si sa ii pupi pe frunte, manca-i-ar tata de ingerasi cuminti care, fiind oameni, au gresit si ei, saracutii…” a continuat el.

Politistul si-a incheiat mesajul folosind un limbaj al infractorilor, dupa cum a spus el.

“Ca politist, ca sa vorbesc in limbajul lor, al infractorilor, mai spun ‘decat’ atat: eu nu ‘halesc’ basme d-astea lacrimogene si ‘ma intep’ cand cineva vrea sa ma prosteasca, nu stau sa ninga pe mine”, a conchis el.

Amintim ca Ministrul Justitiei a anuntat miercuri ca a elaborat o OUG care scoate mii de detinuti din puscarie si o ordonanta care modifica si completeaza Codurile Penale.

Cele doua ordonante au fost promovate fara consultare publica si fara acordul institutiilor judiciare. Presedintele Inaltei Curti a dezvaluit ca a primit proiectul miercuri, pe email, iar procurorul general a spus ca ordonanta de modificare a Codurilor Penale este “un proiect penibil”.

Vezi si reactia DNA fata de OUG pe Justitie.

Premierul Sorin Grindeanu a sustinut ca aceasta OUG nu urma sa fie adoptata miercuri, chiar daca in proiect se arata ca “dispozitiile prezentei ordonante de urgenta se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017”, iar intrarea in vigoare va fi “la data de 18.02.2017”.

Duminica are loc un protest de mare amploare in Capitala, dar oamenii ies in strada si in Cluj Napoca, Timisoara, Buzau, Pitesti, Piatra Neamt, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Brasov, Iasi, Constanta, Craiova, dar si in afara tarii la Paris, Copenhaga si in Norvegia.

Sursa: ziare.com