Cam cat tupeu sa ai sa te numesti Predoiu, sa fi fost 6 ani ministrul justitiei sa nu fi facut absolut, dar absolut nimic pentru penitenciare si sa te dai in public cu parerile tale despre alternative la gratiere? Nu mai spun de idiotenia cu penitenciarele private la care si americanii renunta pentru ca dupa ani de folosire au constatat ca sunt si mai putin rentabile si mai periculoase.

Fostul ministru liberal al Justitiei Catalin Predoiu propune trei solutii pentru ameliorarea ”rapida” a conditiilor de detentie: dezafectarea unor cazarmi si transformarea lor in penitenciare, bani mai multi pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor si introducerea penitenciarelor private pe modelul Marii Britanii.

”Singurele tari europene care au rezolvat acceptabil problema (conditiilor de detentie – n.r.) sunt tarile scandinave, Olanda si Marea Britanie, in ultimul caz, prin Reforma Thatcher, care a introdus penitenciarele private. Este motivul pentru care am convenit cu ministrul Keneth Clark in 2011 un transfer de know how si experti.

Am elaborat un concept de penitenciar privat si am trecut la elaborarea legislatiei necesare. In paralel, am incheiat un protocol cu MApN pentru a selecta un numar de cazarmi dezafectate si transformarea lor in penitenciare. Ambele proiecte erau in curs si s-au oprit in anul 2012. De atunci nu s-a mai facut nimic semnificativ in aceasta directie, cel putin sa se fi continuat proiectele incepute”, a scris, vineri, Catalin Predoiu pe Facebook.

Fostul ministru al Justitiei spune ca gratierea si amnistia nu vor rezolva problema aglomerarii din penitenciare si precaritatea conditiilor de cazare, ci va duce la probleme sociale considerabile.

”Imi mentin parerea, conditiile din penitenciare se pot ameliora rapid prin:

1) dezafectarea unor cazarmi si transformarea lor in penitenciare (initiate deja din 2011 de Ministerul Justitiei, nefinalizata);

2) introducerea penitenciarelor private (modelul Marii Britanii);

3) cresterea alocarilor bugetare pentru Admnistratia Nationala a Penitenciarelor pentru conditiile de cazare, dar si pentru conditiile de munca ale personalului din penitenciare (agentii de penitenciar sunt prea putini si insuficient echipati si pregatiti)”, a propus Predoiu.

Sursa: RTV

Advertisements