Istoric ne aflam la cel mai mic numar de detinuti din ultimii 27 de ani. Acum vreo 10 ani erau 48.000 de detinuti. Nu era nicio urgenta. Azi sunt vreo 27.000 si e cea mai mare si incredibila urgenta sa fie rezolvat cu supraaglomerarea. Urgenta de azi sau scandalul din vara vin desigur din faptul ca tot felul de stabi s-au nimerit la inchisoare.

Ideea ca penitenciarele din Romania sunt suprapopulate – folosita de Ministerul Justitiei pentru a justifica proiectul Ordonantei de Urgenta pentru gratierea unor pedepse a inceput sa fie rulata in spatiul public inca de la finalul anului 2010.

Statul roman a avut cel putin 6 ani la dispozitie pentru a ameliora situatia spatiilor improprii din sistemul penitenciar, dar nu a intreprins nimic. Acum, Ordonanta propusa de Guvernul Grindeanu tinteste catre “liberarea” prin gratiere a unui numar cuprins “intre 2.300 si 2.500 de detinuti”.

In Nota de fundamentare a Ordonantei se arata ca, in acest moment, opt penitenciare au un grad de ocupare de peste 200%.

Dintr-o Situatie publicata in 3 ianuarie 2017 pe site-ul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), am identificat sapte unitati care sustin acest argument. Este vorba despre penitenciarele Galati, Miercurea Ciuc, Constanta – Poarta Alba (sectia Valu lui Traian), Ploiesti, Berceni (Prahova), Satu Mare, Targu Mures.

Potrivit aceleiasi Situatii, 19 din totalul de 35 de penitenciare au o rata de ocupare de peste 100%. La ultima centralizare, in sistemul penitenciar din Romania erau internate peste 27.400 de persoane.

Sursa: pressone.ro