Conform Agerpres care citeaza un comunicat ANP peste 3.700 de detinuti ar putea fi liberati daca proiectul de ordonanta de urgenta va fi aprobat. Ceea ce inseamna ca sistemul penitenciar ramane supra-aglomerat, deficitul fiind de vreo 9000 de locuri. E drept ca scapa cine trebuie si problema dispare de pe agenda publica. Cel putin o vreme pana cand vor fi alte vip-uri condamnate.

ShortTermSitewide-15usd728x90

Peste 3.700 de detinuti ar putea fi eliberati din penitenciare in baza criteriilor prevazute de proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse, a anuntat joi Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

“Administratia Nationala a Penitenciarelor a realizat o analiza a efectivelor de detinuti, rezultand urmatoarea situatie: 1.625 persoane condamnate la pedeapsa inchisorii de pana la 5 ani inclusiv; 856 persoane condamnate la pedeapsa inchisorii care au implinit varsta de 60 de ani; 14 femei insarcinate; 1.213 persoane care au in intretinere minori cu varsta de pana la 5 ani; 26 persoane diagnosticate cu boli incurabile in faze terminale, din care 9 se afla in custodia unitatilor penitenciare, iar restul beneficiaza de intreruperea executarii pedepsei privative de libertate”, se precizeaza intr-un comunicat al ANP transmis AGERPRES.

Conform aceleiasi surse, o situatie finala va putea fi realizata doar dupa analiza efectiva a dosarelor individuale in comisiile de specialitate si dupa aprobarea proiectului ordonantei de urgenta.

ANP mai precizeaza ca la data de 17 ianuarie existau in penitenciarele din Romania 27.559 de detinuti, in conditiile in care exista 18.985 de locuri de cazare, capacitatea legala de detinere fiind calculata la o suprafata de 4 metri patrati pentru fiecare detinut. In aceste conditii, indicele de ocupare este de 145,16%, existand un deficit de 8.574 locuri.

Cele mai aglomerate unitati penitenciare sunt cele din Satu Mare (indice de ocupare 218,30%), Targu Mures (indice de ocupare 211,59%) si Ploiesti (indice de ocupare 205,74%).

ANP mai arata ca, potrivit datelor statistice detinute, rata de recidiva este de 38,27%.

“Problemele cu care se confrunta sistemul penitenciar sunt cauzate, in principal, de supraaglomerare, deficit de personal, infrastructura invechita, uzura si exploatare indelungata a spatiilor existente. In vederea imbunatatirii conditiilor de detentie, in perioada 2012-2016, in sistemul penitenciar, au fost create/modernizate 5.513 locuri de cazare, prin lucrari de reparatii curente si investitii”, se mai mentioneaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, o problema o reprezinta si deficitul de personal. In anul 2016 s-au inregistrat 7.940 de iesiri din sistem, cele mai multe in urma pensionarilor, iar deficitul de personal a ajuns la 2.900 de persoane.

“In scopul suplinirii insuficientei de personal, in 2016, Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate, au organizat 144 de concursuri pentru ocuparea a 2.738 posturi de executie si de conducere, atat din sursa interna, cat si din sursa externa”, mai precizeaza ANP.

Institutia mai anunta ca, in perioada 2011-2016, au fost inregistrate 510 condamnari pronuntate de CEDO, prin care statul roman a fost obligat la plata a 3.132.429 de euro si 10.000 de franci elvetieni.

“In ceea ce priveste un eventual act normativ care priveste institutia gratierii, apreciem ca acesta poate contribui atat la diminuarea fenomenului de supraaglomerare din sistemul penitenciar, cat si la imbunatatirea conditiilor de detentie si reducerea cheltuielilor bugetare cu intretinerea detinutilor”, se mai mentioneaza in comunicat.

Sursa: Agerpres

Advertisements