Evident ca era deja pregatita, fiind dansa prima masura luata de noul guvern PSD-ALDE. Alta prioritate tara asta n-are.

ShortTermSitewide-15usd728x90

Ministerul Justitei a publicat ieri pe site proiectul Ordonantei de Urgenta a Guvernului pentru gratierea unor pedepse, dar si Nota de fundamentare a acesteia. Adica, argumentele pentru care masura gratierii nu e doar necesara, ci si urgenta.

Expunerea acestor argumente este extrem de importanta, atata vreme cat proiectul de ordonanta este supus, in acest moment, dezbaterii publice. Ce dovezi aduce Ministerul Justitiei in sprijinul gratierii? Simplu: niste fraze luate cu copy/paste din documente mai vechi.

In introducerea Notei de fundamentare publicata de Ministerul Justitiei ieri, 18 ianuarie 2017, ni se spune ca, „in prezent, pentru Romania, starea penitenciarelor si a conditiilor locurilor de incarcerare (inclusiv pentru masurile preventive privative de libertate), (sic!) reprezinta o sursa constanta de critici interne si internationale, dar si de sanctiuni pecuniare.”

In iulie 2016, un grup de ONG-uri depunea la Ministerul Justitiei un proiect de lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea colectiva a unor pedepse. Proiectul a fost prezentat pe site-ul luju.ro. Expunerea de motive a initiativei legislative avea acelasi intro ca si nota de fundamentare de acum.

Citeste tot articolul aici.

Advertisements