Fostul ministru, dna Pruna, are si dansa o opinie. Asta dupa ce a returnat din prostie si fudulie banii cu care ar fi putut imbunatati conditiile din penitenciare. Un om normal ar fi inteles ca e momentul sa taca daca n-a fost in stare cat a fost ministru. Dar, Raluca, asa e dansa, mai speciala.

ShortTermSitewide-15usd728x90

Reamintesc: sub comanda domniei sale, pentru prima data in istoria post-decembrista a sistemului penitenciar, s-au returnat la bugetul de stat sume imense de bani. Aproximativ 30 de milioane de euro – echivalentului contruirii unui penitenciar nou si al modernizarii a 12.000 de locuri de cazare – n-au fost cheltuiti pentru ca ministrul era in conflict cu directorul general.

Mai jos parerile doamnei Pruna extrase dintr-un interviu fluviu despre cat de minunata crede dansa ca a fost ca ministru.

La nici doua saptamani dupa ce si-a incheiat mandatul de ministru al Justitiei, Raluca Pruna a vorbit cu PressOne despre cele 13 luni in care a detinut unul dintre cele mai importante, dar si mai sensibile portofolii din Guvern.

 

(...)

Sunt si proiecte pe care le-am inceput in materia reformei sistemului penitenciar, unde stiti ca anul trecut am avut dezbateri foarte ample. S-au adoptat si masuri mai putin vizibile in public, dar care au condus la cresterea normei de hrana, masuri administrative care au impact asupra vietii detinutului. Deci nu au un impact in societate neaparat, dar detinutul simte asta.

Am pregatit si un proiect de lege – dupa cum stiti, probabil -, privind un recurs compensatoriu, in sensul ca, la 30 de zile executate in conditii neconforme, de precaritate, poti primi 3 zile de beneficiu. Noi am adoptat acest proiect de lege si l-am trimis la Parlament, dar am inteles ca la Parlament nu sunt foarte interesati sa dezbata acest proiect.
– Asta fiind o masura care privea problema supraaglomerarii peniteciarelor.
– Exact. Era o masura legata de problema supraaglomerarii. Sigur ca se discuta despre problema amnistiei si gratierii. Nu stim daca va fi si amnistie, si gratiere, cert e un lucru: o asemenea lege nu face decat sa se adreseze efectelor.

Daca maine golim toate penitenciarele, OK, nu o sa mai avem o problema de supraaglomerare acum, la momentul la care legea este adoptata, dar in 9 pana la 12 luni, din experienta altor state membre, vom avea exact aceeasi problema.

Noi trebuie sa umblam la cauze, la cauze de sistem, si nu la efecte care, sigur, pot aduce satisfactie celor care sunt beneficiarii acestor legi. Dar trebuie sa ne uitam si la societate, sa vedem cum primeste societatea o asemenea lege.
– Deci nu sustineti o lege a amnistiei si gratierii.
– Eu, nu. Am spus ca nu.
– Nici doar a gratierii?
– Exista gratieri individuale, care se dau individual, in considerarea unor circumstante personale ale persoanei care executa pedeapsa.

Intr-un penitenciar sunt oameni foarte grav bolnavi. Pedeapsa are scopul de a reeduca detinutul, iar daca detinutul este intr-o faza terminala, sigur ca poate fi gratiat individual, printr-un act de clementa individuala, astfel incat sa mearga acasa.

Altfel, nu cred ca, la acest moment in care noi trebuie sa aratam ca luptam cu criminalitatea si investim foarte mult in resursele financiare ale parchetelor, odata ce actul unui procuror este confirmat in instanta si avem hotarari definitive, cineva ajunge in penitenciar, nu cred, deci, ca este oportun ca la acest moment sa facem un act de clementa.

Citeste tot articolul aici.

Advertisements