Ministrul Florin Iordache admite ca exista intentia promovarii unei legi de gratiere la pachet cumva cu modificarea unor legi ale justitiei. Chipurile inca nu s-a decis si este nevoie de o discutie cu premierul Grindeanu.

Ministrul Justitiei Florin Iordache a declarat, marti, la sediul CSM, ca este necesar sa se accelereze legile justitiei, care prevad si raspunderea magistratilor.

„Si astazi, si ieri am avut protestatari la minister, oameni care solicita o astfel de lege (c.n. legea raspunderii magistratilor). De aceea am si venit mai devreme. Din punctul meu de vedere, trebuie sa acceleram legile justitiei, care sunt acum in dezbatere la CSM, iar in legile justitiei se prevede foarte clar raspunderea magistratilor. In momentul in care sistemul, ma refer la asociatiile profesionale si in final CSM, vor sustine aceste legi cu acelea vom intra in Guvern si apoi in Parlament, astfel incat toti cei interesati sa poata avea un punct de vedere”, a declarat Florin Iordache, la sediul CSM.

Chestionat cand va fi adoptata o lege a amnistiei si gratierii, Florin Iordache a declarat ca va avea marti o discutie cu premierul Sorin Grindeanu cu privire la aceasta lege.

„Am avut discutii cu reprezentantii penitenciarelor si cu asociatiile profesionale. Nu trebuie sa negam faptul ca in acest moment gradul de incarcare la nivelul penitenciarelor este foarte mare, in jur de 150%. Acesti oameni, daca au gresit, sa-si ispaseasca pedeapsa, dar incercam ca cream niste conditii umane.

In acelasi timp, trebuie sa spunem un lucru foarte clar. Avem conventii conventionale, avem din partea CEDO chiar sub sanctiunea platii multor milioane de euro datorita conditiilor care exista in penitenciare. Daca pornim constructia unui penitenciar pentru 600 de locuri, timpul minim de executie este de 5 ani de zile. Deci iata ca pana in 2021 gradul acesta de incarcare nu poate fi diminuat.

Deci, trebuie sa luam o decizie la nivelul Guvernului. La plecarea de la CSM ma voi intalni cu prim ministrul si in functie de decizia pe care o vom lua la nivelul Guvernului va voi informa. (…) Amnistie, din punctul meu de vedere, nu trebuie luata in vedere, dar gratierea este sustinuta de asociatiile profesionale, pentru ca este un atribut al fiecarui stat in materie penala pentru un astfel de act de clementa. (…) Dupa ce vom lua decizia la nivel de Guvern, va informez”, a mai spus Florin Iordache.

Sursa: stiripesurse.ro

Advertisements