Oana Schmidt-Haineala e din specia magistratilor politici care incaseaza salarii obscene facand o alta munca decat cea de magistrat, pe motiv de pile la te miri ce partide. Mai jos povestea personajului adus recent consilier la Ministerul Justitiei dupa ce fusese numita si revocata in 2 zile de la Oficiul pentru Spalarea Banilor.

ShortTermSitewide-15usd728x90

Inca o data, Sistemul dovedeste ca are grija de oamenii sai loiali. Cazul Oanei Schmidt-Haineala este cel mai bun exemplu, ea fiind promovata la Ministerul Justitiei, unde, potrivit presei, va incasa un salariu de 18.000 lei! Dupa cum veti vedea, detasarea aceasta este cu cintec, fiind facuta in ultima sedinta a vechiului CSM, la cererea noului ministru al Justitiei, dar dispozitia urma sa fie data de noul CSM!

Punerea in ordine a evenimentelor lamureste pe deplin situatia fostei membre CSM Oana Schmidt-Haineala si statutul sau de protejata a „Sistemului”. Iata faptele, asa cum s-au derulat:

– Mandatul Oanei Schmidt-Haineala la CSM urma sa se incheie in ziua de 6 ianuarie 2017, cind intra in functiune noul CSM, din care aceasta nu mai face parte, urmind sa se intoarca acasa, la Bacau, asa cum anunta inca din 20 mai 2016.

– In ultima sedinta, cea din 29 decembrie 2016, guvernul Ciolos a avut pe ordinea de zi, la punctul 6: „Hotarirea privind numirea unui membru al Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor”. In aceasta functie a fost numita Oana Schmidt-Haineala. Hotararea Guvernului nr.1019/2016 a fost publicata in Monitorul Oficial in ziua de 3 ianuarie 2017.

– In ziua de 6 ianuarie 2017, guvernul Grindeanu abroga Hotararea Guvernului nr.1019/2016 si anunta oficial: „Guvernul a abrogat, astazi, Hotararea Guvernului nr.1019/2016 privind numirea doamnei Oana–Andrea Schmidt-Haineala ca membru al Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, pentru evitarea incidentei, incepand cu data de 7 ianuarie 2017, a unei stari de incompatibilitate cu calitatea de magistrat. Demersul este intemeiat pe cererea expresa a doamnei Oana–Andrea Schmidt-Haineala formulata la data de 5 ianuarie 2017si adresata Ministerului Justitiei”.

– Insa, cu o zi inainte de abrogarea HG prin care era numita la ONPCSB, Sectia procurori a Vechiului CSM, in ultima sa sedinta, cea din 5 ianuarie 2017, emite Hotarirea nr. 4/5.01.2017, prin care aceeasi Oana Schmidt-Haineala este detasata la Cabinetul Ministrului Justitiei – atentie! – la solicitarea din aceeasi zi a noului ministru Florin Iordache! Iata documentul:

In rezumat, iata ce aflam din aceasta insiruire a evenimentelor si din documentul de mai sus:

– in ultima sedinta a Guvernului Ciolos, cea din 29.12.2016, Oana Schimdt-Haineala este numita in plenul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor

– in prima sedinta a guvernului Grindeanu, cea din 6.01.2017, HG a lui Ciolos este abrogata si Oana Schmidt-Haineala ar trebui sa se intoarca la Bacau

– in 5 ianuarie 2017, Florin Iordache o cere de la CSM pe Oana Schmidt-Haineala ca expert la cabinetul sau, desi era inca vigoare HG a lui Ciolos, care avea sa fie abrogata chiar a doua zi!

– in 5 ianuarie 2017, Oana Schmidt-Haineala isi da acordul

– in 5 ianuarie 2017, Curtea de Apel Bacau avizeaza favorabil detasarea Oanei Schmidt-Haineala in cadrul Ministerului Justitiei

– in 5 ianuarie 2017, in ultima sedinta a vechiului CSM, sectia procurori, se emite Hotarirea 4/2017, prin care Oana Schmidt-Haineala este detasata pentru 3 ani la Cabinetul Ministrului Justitiei, Florin Iordache!

– Hotarirea vechiului CSM, insa, trebuie pusa in aplicare de noul CSM, caci a intrat in vigoare abia pe 7 ianuarie 2017, cind deja functiona un alt CSM!

Dupa cum vedem, Oana Schmidt-Haineala, care, de nenumarate ori, a fost acuzata ca face jocurile regimului Basescu, are si acum un statut special in rindul magistratilor, desi au trecut mai bine de doi ani de cind la Cotroceni este un alt locatar, schimbindu-se de curind si configuratia parlamentara!

Primul soc este oferit de ministrul Justitiei Florin Iordache (PSD), cel care a solicitat-o oficial pe Oana Schmidt-Haineala sa lucreze la Cabinetul sau! Ce pasiune are Florin Iordache fata de Oana Schmidt-Haineala este foarte greu de inteles, presa fiind plina de tot felul de acuzatii la adresa acesteia in perioada cind a fost chiar presedintele CSM! Stia, de asemenea, chiar din CV-ul acesteia depus la CSM, ca este absolventa a unui master la Academia SRI intre 2008 si 2010.

Al doilea soc il reprezinta miscarea de forte din ziua de 5 ianuarie 2017, cind sint emise si aprobate 4 documente: cererea lui Florin Iordache, acordul Oanei Schmidt-Haineala, avizul Curtii de Apel Bacau si Hotarirea CSM! Toate pentru ca Oana Schmidt-Haineala sa nu mai ajunga la Bacau, ci sa ramina in Bucuresti, chiar la Cabinetul Ministrului!

Al treilea soc vizeaza ciudata cerere a lui Florin Iordache de a o cere pe Oana Schmidt-Haineala ca expert la Cabinetul sau, in acelasi timp in care chiar Guvernul din care face parte a abrogat HG a lui Ciolos prin care i se asigurase acea functie de la ONPCSB!

Concluzia este clara: Oana Schmidt-Haineala nu era doar omul fostului regim politic, ci ramine, in continuare, si intre protejatii actualei Puteri! Asta inseamna „cirdasie trans-partinica”!

Aceste „socuri in lant” arata ca, dintre toti fostii membri ai CSM, Oana Schmidt-Haineala are un statut privilegiat si in ochii actualei Puteri din Romania. Se nasc astfel mai multe intrebari la care ar trebui sa primim un raspuns:

– ce fel de servicii a facut Oana Schmidt-Haineala pentru PSD, astfel incit, in ciuda imaginii sale de „om al lui Basescu”, ea sa fie pastrata nu numai in Sistem, ci chiar sa devina expert la Ministerul Justitiei?

– care este tabara din PSD care doreste ca Oana Schmidt-Haineala sa ramina in Sistem, din moment ce prim-ministrul ii anulase numirea la Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor?

– cum se face ca, dintre toti fostii membri ai CSM, PSD s-a gindit s-o pastreze alaturi tocmai pe Oana Schmidt-Haineala, oferindu-i nu numai un post foarte bine platit la Ministerul Justitiei, dar si statutul de expert in materie de Justitie?

– nu era mai nimerit ca PSD sa-i propuna functia de expert la Ministerul Justitiei, de pilda, judecatoarei Dana Garbovan, presedinta UNJR, care in ultimii ani s-a remarcat ca o voce distincta in lupta magistratilor pentru independenta Justitiei, pentru apararea drepturilor omului, scoaterea Justitiei din „cimpul tactic” si eliminarea „acoperitilor” din rindul magistratilor?

– cine este omul din PSD care a propus-o pe Oana Schmidt-Haineala ca expert in cadrul Ministerului Justitiei?

– ce intentii ascunse au generat „grija” PSD fata de soarta Oanei Schmidt-Haineala, care, peste noapte, in loc sa se intoarca in Bacau ca judecator, a fost pastrata in Bucuresti, pe un salariu urias, tocmai ca expert in Justitie?

– PSD nu avea in banca de date alegerea Oanei Schmidt-Haineala ca presedinta a CSM in 2013 pentru a afla despre scandalul generat chiar in rindul membrilor CSM, alegerea acesteia fiind considerata „un lucru nefiresc si nelalocul lui”, cum declara judecatorul Adrian Toni Neacsu la vremea respectiva?

P.S. Chiar sa nu fi aflat ministrul Justitiei, Florin Iordache, de procesul studentului Nicolae Tigaret, care a stat in puscarie timp de 13 luni pe un Rechizitoriu confirmat chiar de Oana Schmidt-Haineala, fiind apoi achitat de toate instantele?

Sursa: cotidianul.ro

Advertisements