Judecatorii se plang ca scade increderea in justitie. Asa e. Dar, oare n-au si ceva de facut ca sa schimbe asta? De exemplu doamna Garbovan, presedintele asociatiei judecatorilor si prietena de suflet a antenelor din perioada in care intaratau detinutii, ce crede c-ar avea de facut sa schimbe asta?!

ShortTermSitewide-15usd728x90

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania cere lamuriri institutiilor statului! In contextul cazului Coldea, Dana Girbovan sustine ca autoritatile trebuie sa explice care sunt limitele colaborarii institutionale intre serviciile secrete si Justitie.

“Ceea ce ne intereseaza pe noi, inclusiv in acest context, dar este o problema pe care noi o urmarim inca din 2015 este sa se lamureasca toate aceste probleme si chestiuni legate de interferenta serviciilor secrete de informatii in justitie, daca exista, in ce mod se materializeaza, care este cadrul legal si ma refer concret la doua paliere: in primul rand, la verificarile pe care CSAT-ul le face in privinta ofiterilor acoperiti din justitie, am cerut inca de anul trecut sa ni se spuna care este procedura urmata, daca CSAT are intr-adevar capacitatea sa faca astfel de verificari, daca nu, sa gandim o solutie care sa asigure un control eficient si efectiv, iar pe de alta parte, s-a vorbit de hotarari secrete date de CSAT, care ar avea efect asupra modului de functionare a justitiei, mai ales pe componenta penala, de acele echipe mixte formate din ofiteri ai serviciilor de informatii si Parchet, pe care nu le regasim in lege, dar la care au facut referire atat domnul Hellvig, cat si domnul Traian Basescu si se regasesc intr-un raspuns oficial trimis de CSAT UNJR-ului. Toate aceste chestiuni, nu mai amintesc de campul tactic, de faptul ca ni s-a spus ca sunt urmariti judecatorii si procesele pana la finalizare, fara sa stim care este ratiunea, in ce temei legal, toate aceste chestiuni aduc atingere din punctul nostru de vedere, in mod evident, independentei justitiei, scad increderea populatiei in justitie si trebuie lamurite cat mai rapid si intr-un mod cat mai corect si mai complet”, a afirmat Dana Girbovan la RFI.

Sursa: Puterea

Advertisements