O eventuala lege a gratierii si amnistiei naste dezbateri aprinse. Parca toata lumea a uitat subit ca intr-un an sunt toti inapoi si ca nu e o solutie de luat in calcul.

Liderii celor mai importante asociatii profesionale ale magistratilor s-au intalnit ieri cu ministrul Justitiei Florin Iordache si au discutat despre legea gratierii si amnistiei. E vorba de reprezentanti ai Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Uniunii Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatiei Procurorilor din Romania (APR).


AMR si UNJR sustin doar gratierea, in vreme ce APR sustine si amnistia penala. 

“Asociatia Procurorilor din Romania si-a exprimat acordul cu privire la eventualitatea adoptarii unei legi de gratiere pentru unele infractiuni si amnistie pentru alte infractiuni, cu conditia ca infractiunile in cauza sa fie de o gravitate mica sau moderata”, se arata intr-un comunicat al APR.

Pentru ca e curios totusi ca procurorii sa sustina amnistia penala, promisa in campanie doar de partidul Vlad Tepes al fugarului de acum Sebastian Ghita, in loc sa isi doreasca sa-i traga la raspundere pe cei care incalca legea, Romania Curata l-a contactat pe liderul Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima, si l-a intrebat de ce sustine amnistia si pentru ce infractiuni. Constantin Sima este procuror la Parchetul General si e in carti pentru un post de secretar de stat in Ministerul Justitiei, ca si fosta sefa a CSM, Oana Schmidt Haineala.

Romania Curata: De ce Asociatia Procurorilor sustine amnistia penala? Ce infractiuni ar putea fi vizate de amnistie?

“Constantin Sima: Discutia a fost una generala despre cele doua institutii ale dreptului penal care se cheama amnistia si gratierea. De principiu, cata vreme aceste institutii figureaza in legea penala, nu ne vom pronunta impotriva lor. Dar avem in vedere ca circa 30 la suta din populatia penitenciarelor este trimisa acolo in urma unor condamnari pentru o criminalitate minora.

Toata literatura de specialitate spune ca nu e deloc indicat ca cei condamnati pentru crime minore, pentru infractiuni minore, sa ramana multa vreme in penitenciar. Nu s-a discutat nici de infractiunile care sunt de competenta DNA, nici de cele de cele de competenta DIICOT. In opinia mea, in niciun caz acestea nu vor figura intr-o lege de amnistie si gratiere~.

Romania Curata: Dar care infractiuni ar putea fi vizate de amnistie?

Sima: Sa zicem infractiuni la legea circulatiei, sa zicem delicte minore, sa zicem orice altfel de infractiuni. Dar cum se procedeaza? Inainte de a adopta o lege de amnistie si gratiere se intocmeste un studiu pe baza infractiunilor sau pe baza populatiei penitenciarelor, se examineaza care sunt coordonatele majore si care sunt cerintele de politica penala ale momentului si, in raport de aceasta, se fac niste propuneri, care vor fi inaintate Parlamentului si care va decide. In niciun caz nu poate fi vorba de infractiuni de violenta, de coruptie sau criminalitate organizata.

Romania Curata: S-a speculat ca ar putea fi o lege a amnistiei data, de exemplu, pentru dl. Dragnea.

Sima: Nu stiu daca dl. Dragnea are nevoie de o lege a amnistiei pentru ca acolo este o condamnare cu suspendare care oricum beneficiaza de reabilitare de drept la trecerea termenului de incercare care i s-a acordat de catre instanta.

Romania Curata: Dar i s-ar sterge cazierul daca ar fi vizat de o amnistie.

Sima: I se sterge automat fiind reabilitat de drept la trecerea termenului de incercare.
Romania Curata: Da, dar in 2020.

Sima: Nu stiu, nu s-au discutat probleme de persoane, s-au discutat probleme de principiu, nu dl. Dragnea, nu dl. Voiculescu, nu altcineva. Nu e normal ca la o asemenea discutie sa se dea exemple personale. Si oricum conditiile pe care le-am pus eu au fost sa nu vizeze infractiunile de coruptie si violenta pentru care lupta DNA-ul si DIICOT-ul si care sunt supuse monitorizarii UE.

Romania Curata: Cei de la AMR si UNJR considera ca doar gratierea ar fi necesara pentru rezolvarea aglomeratiei din penitenciare. Dvs. de ce considerati ca si amnistia ar fi o solutie pentru aceasta problema?

Sima: Amnistia sterge unele infractiuni minore care greveaza cazierul celor in cauza si ii impiedica sa se reintegreze total in viata sociala sau familiala. Oricum problema aceasta nu se va hotari la MJ, dupa cum stiti, constitutional, amnistia si gratierea se hotarasc prin lege la Parlament.

Romania Curata: Se confirma informatia ca ati putea fi numit secretar de stat la MJ?

Sima: Nu stiu. Deocamdata nu.

Romania Curata: Dar va doriti un astfel de post?

Sima: Da, de ce nu, daca mi se va propune, sigur”, a declarat procurorul Constantin Sima, liderul APR, pentru Romania Curata.

Asociatiile judecatorilor sustin doar gratierea, nu si amnistia penala

In ceea ce priveste celelalte doua organizatii, UNJR si AMR, acestea au explicat printr-un comunicat comun de presa de ce sustin gratierea, insa nu amnistia penala.

“Daca gratierea are ca efect “iertarea de pedeapsa” si este folosita, intr-adevar, si ca solutie in cazul suprapopularii penitenciarelor, pedeapsa aplicata nemaiexecutandu-se, in cazul amnistiei efectele sunt mult mai puternice.

Amnistia e o cauza de incetare a procesului penal si sterge consecintele acestuia, inclusiv pedepsele complementare, acordandu-se, de regula, pentru anumite tipuri de infractiuni, la schimbarea unor regimuri politice cand noua viziune ori noua realitate impune iertarea lor.

Ca atare, este evident ca justificarea aministiei prin supra-aglomerarea penitenciarelor este un argument fals si folosit periculos in acest context, astfel incat asociatiile resping categoric o astfel de masura.

In ceea ce priveste o eventuala gratiere, insa, masura este justificata de supra-aglomerarea si conditiile inumane din penitenciare, lucru evidentiat de repetatele condamnari la CEDO.
In opinia UNJR si AMR, o eventuala lege de gratiere trebuie sa vizeze doar infractiuni cu un redus grad de pericol social si care sa excluda infractiunile de coruptie. In vederea gasirii celei mai bune forme pentru o asemenea lege a gratierii ar fi binevenita o dezbatere publica, purtata cu argumente factuale si rationale”, arata AMR si UNJR.

Sefa DNA si procurorul general se opun unei legi a amnistiei si gratierii

“Nu este necesara nicio lege a gratierii si amnistiei. Noi trebuie sa combatem criminalitatea, coruptia si sa recuperam bunurile insusite de infractori”, a subliniat procurorul general Augustin Lazar.

Laura Codruta Kovesi a afirmat si ea ca nu este de acord ca o lege a gratierii si amnistiei sa vizeze “infractiuni de competenta DNA”.


Seful statului: o lege a amnistiei si gratierii ar fi o “catastrofa”

“Un astfel de demers, o lege a amnistiei si gratierii  – care ar spala pacatele nu numai unor hoti care pot fi periculosi (…), dar care ar albi dosarele politicenilor – ar fi o catastrofa pentru democratia romaneasca. Dacaa ar exista o astfel de initiativa eu m-as opune cu toata greutatea si puterea functiei prezidentiale”, a declarat presedintele Klaus Iohannis la CSM saptamana trecuta.

Ministrul Justitiei: o lege a amnistiei si gratierii ar fi “de bun augur”

“O lege a amnistiei si gratierii nu a fost promovata de noi in campania electorala, dar o astfel de lege discutata in Parlament e de bun augur”, a declarat ministrul Justitiei, Florin Iordache, dupa audierile in comisii in Parlament, saptamana trecuta.

Sursa: Jurnalul Bucurestiului

Advertisements