In cautarea unui invatamant de calitate tinerii pleaca in tarile dezvoltate. Ministrul Iordache, nu chiar un tanar la vremea respectiva si cu niscai dregatorii care-i faceau necesara prezenta, a gasit invatamant de calitate tocmai la Chisinau, unde a si devenit doctor. Mai jos povestea. Cineva a avut curiozitatea sa-i citeasca ‘opera’.

Teza de doctorat a lui Florin Iordache m-a facut sa-mi pun intrebari despre cat de mult s-a implicat, de fapt, ministrul Justitiei, in lucrarea sustinuta la Chisinau.

Curioasa sa vad ce mai aduce nou Guvernul Grindeanu/Dragnea, am rasfoit teza de doctorat a unuia dintre cei mai de seama ministri ai recentului cabinet: Florin Iordache, ministrul Justitiei, cel care a fost varf de lance in lupta pentru coruptie in Martea neagra, de acum cativa ani.

Dar n-o sa ma leg acum de ce a facut sau nu fostul viceprimar de Caracal, pe mine m-a interesat exclusiv teza sa de doctorat. Am citit-o cap coada si m-am distrat putin pe seama descoperirilor facute: note bibliografice masluite, o referire fara niciun sens la o carte a lui Soros si trimiteri la conferinte internationale care n-au avut nicio legatura cu cercetarea stiintifica.

Insa cel mai tare m-a intrigat faptul ca doctoratul asta obtinut in Republica Moldova a fost echivalat rapid la Bucuresti, pe vremea unui ministru-geniu al Romaniei: Ecaterina Andronescu.

Cine zice ca nu-ti mai arde de scoala la 40 de ani?

Noul ministru al Justitiei, Florin Iordache, are un CV impresionant, care iti pune bine la treaba sinapsele, ca sa reusesti sa-i intelegi competentele.

Inginer-mecanic la baza, cu o diploma obtinuta la varsta de 25 de ani, Iordache s-a pus serios cu burta pe carte mult mai tarziu, in timp ce era si deputat in Parlamentul Romaniei. La 42 de ani, Iordache termina Dreptul la Craiova, iar cinci ani mai tarziu, in anul 2007, devenea doctor in Relatii Internationale, in Republica Moldova, la Universitatea Libera Internationala (ULIM) din Chisinau.

Intre 2002 si 2007, Iordache a avut o incursiune incredibila in zona academica. S-a inscris la doctorat in Republica Moldova inainte de a face un masterat, dupa care a facut doua masterate in discipline diferite (in administratie si drept) in Romania, iar apoi si-a sustinut doctoratul la Chisinau in relatii internationale.

Florin Iordache si-a obtinut titlul de doctor pe fast forward

Intr-o discutie telefonica, Iordache mi-a declarat ca la teza de doctorat a lucrat timp de cinci ani, iar in mod logic, asta inseamna ca a inceput munca pentru teza in anul in care termina Dreptul, la Craiova, si inainte de a face vreun masterat in Romania.
L-am intrebat daca legile din Republica Moldova ii permiteau asta si Iordache a raspuns afirmativ, dar n-a vrut in ruptul capului sa-mi spuna cum se numesc lucrarile sale de masterat.
„M-am inscris la doctorat inainte de masterate si care e problema? Nu este nicio problema. Va rog sa mergeti in arhive si sa studiati toate lucrarile mele, sunt publice. Nu va spun cum se numesc, cautati-le in arhive. La Universitatea Maiorescu, am facut ceva pe penal”, mi-a declarat Iordache.

Un profesor al Universitatii Libere din Moldova (universitate privata), Ana Gutu, mi-a explicat ca, in anul 2002, inscrierea la doctorat nu era conditionata de obtinerea unui titlu de master.
„In anul 2005, Moldova a aderat la sistemul Bologna si abia atunci a aparut aceasta conditie. Problema este in alta parte: echivalarea in Romania a doctoratelor obtinute in Moldova. Eu nu cunosc pe nimeni care sa fi obtinut acest lucru, din cauza diferentelor fundamentale de sistem. In Moldova exista doua trepte de doctorat: prima treapta e o initiere in cercetarea doctorala. Treapta a doua permite accesul la titlul de profesor. E un vestigiu sovietic, care a incaput si in noul Cod al Educatiei”, a explicat Gutu.

Deosebirile astea fac diferenta la moldoveni intre doctor si doctor habilitat. Teza in initierea doctorala are, la nivel de principiu, 135 de pagini. Acelasi numar de pagini are si teza de doctorat a lui Iordache, iar ministrul Justitiei mi-a spus ca in baza ei a fost echivalat titlul sau de doctor in Romania.
Asadar, dupa ce a parcurs numai prima treapta doctorala din Moldova, Iordache a recunoscut ca a obtinut un titlu de doctor in Romania. In acea perioada, ministrul Educatiei, sub aprobarea caruia s-a putut intampla acest lucru, era Ecaterina Adronescu, colega sa de partid.

„Mi-am echivalat titlul de doctorat un an mai tarziu, in 2008, nici nu mai stiu cand. Va rog sa verificati la Ministerul Educatiei, daca va intereseaza subiectul, informatiile sunt publice”, mi-a raspuns ministrul Justitiei.

Citeste tot articolul aici.

Advertisements