Sa munceasca voluntar, dom’le! Nu zic. Face bine la sanatate. Face bine la libertate. Si, face bine si la imagine. Dar firmele alea platite sa faca deszapezire ce fac? Sau, de ce nu contracteaza Primaria detinuti?

NewYearsPromo-10usd728x90

Zeci de detinuti incarcerati la penitenciarul Jilava au fost scosi, marti, la deszapezit strazile si trotuarele din Bucuresti, urmand, in schimb, sa beneficieze de cate o zi de libertate la fiecare trei zile muncite. (video Mediafax)

Zeci de detinuti incarcerati la Penitenciarul Jilava au fost scosi, marti, pe strazile din Bucuresti pentru a le deszapezi si a crea astfel locuri de parcare.

“Actionam cu trei detasamente de detinuti, insemnand aproximativ 100 de detinuti, pe baza de voluntariat. Detinutii sunt in regim deschis si semi-deschis. Ca avantaje, detinutii beneficiaza la trei zile muncite de patru zile executate, iar la terminarea activitatii vor primi un certificat de voluntariat, certificat care va fi luat in calcul la propunerea pe care o va face comisia de la penitenciar pentru eliberare conditionata. Incercam sa le determinam un comportament proactiv, incercam sa ii determinam ca dupa eliberare sa aiba un comportament licit. La noapte, va ninge din nou, maine vom actiona in zona spitalului Municipal, sau in zona centrala, pentru a debloca parcarile si trotuarele, in asa fel incat conducatorii auto sa nu mai parcheze pe carosabil si sa aiba unde sa parcheze masinile si in felul asta sa nu mai fie blocaje in trafic. In felul acesta detinutii contribuie si ei la deblocarea Bucurestiului” 0201, a declarat comisarul Cristian Micu, purtatorul de cuvant la Penitenciarului Bucuresti – Jilava.

Detinutii spun ca sunt bucurosi ca au putut sa iasa la deszapezit, pentru ca astfel mai castiga zile de libertate, iar unii chiar vor sa demonstreze ca pot face un lucru bun pentru societate.

“Eu lucrez voluntar la un restaurant, dar astazi au avut nevoie de noi, aici, la dat zapada. Muncesc orice ca asa scap mai repede de pedeapsa. Ce sa facem, de nevoie trebuie sa facem, ca nu avem incotro, ca sa fie bine, sa mergem mai repede acasa” a spus Bogdan, unul dintre detinutii iesiti la deszapezit.

“E buna zapada, sefule, ca ne mai scot la munca, mai scapam si noi de necazurile noastre. De cand am venit aici, la puscarie, am muncit la placari, la blocuri, iar acum am iesit la interventie. Oamenii sunt multumiti ca le face si lor cineva curat. Asta e, sa fie si lumea multumita, si noi sa scapam de necazul nostru, sa luam zile”, a spus Nicusor, un alt barbat incarcerat, care a iesit la deszapezit.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat ca a cerut ajutorul mai multor ministere pentru a veni in sprijinul firmelor de salubritate si a curata zapada de pe strazi si trotuare.

“Am solicitat ajutorul Ministerului Justitiei, Ministerului de Interne, Administratiei Nationale a Penitenciarelor si incepand de astazi (n.r. luni) vom avea un sprijin in plus: la cei peste 1.200 de operatori manuali care apartin firmelor de salubritate, se adauga aproximativ 400 – 500 de persoane, jandarmi, detinuti sau sportivi de la Clubul Sportiv Municipal Bucuresti, care ne vor ajuta la indepartarea zapezii si a poleiului. Cu aceste forte speram ca Bucurestiul sa arate intr-adevar curatat, toate institutiile sa functioneze, iar cetatenii sa nu mai aiba de suferit”, a declarat Gabriela Firea.

Sursa: Mediafax

Advertisements