Valul de pensionari afecteaza miscarea sindicala din penitenciare. Multi lideri de sindicat din Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) s-au pensionat in anul 2016. Recent si-a depus cererea de pensionare Dorin SCARLII – un lider care a dat dovada ca oamenilor le pasa de semenii lor, iar vorbele urmate de fapte ii stau marturie.

In opina mea plecarea lui Dorin SCARLI din miscarea sindicala moldoveneasca este o pierdere pentru oamenii care alcatuiesc cel mai mare sindicat din FSANP. Dorin SCARLI a reusit, prin implicare directa, sa ridice numarul membrilor de sindicat de la 218 la 350, pentru ca faptele lui au urmat vorbelor. In concret, Dorin SCARLI a depus eforturi pentru ca:

1. posturile de paza de pe perimetrul locului de detenere au fost dotate cu aparate de aer conditionat,

2. s-au eliminat camerele de supraveghere din posturile de paza, montate exclusiv pentru a supraveghea angajatii,

3. opiniei publice i-au fost aduse la cunostina, prin interventiile televizate ale lui Dorin SCARLI, problemele cu care se confrunta angajatii din Penitenciarul Iasi,

4. personalul din compunerea escortelor beneficiaza 8 ore de “sporul de praf”,

5. agentii de la cabinetul medical beneficiaza 4 ore de “sporul de praf”,

6. agentii planificati in postural de paza perimetru beneficial de “spiral de pray”, pe perioada cat sunt planificati in postyl de control nr. 2 (ca rezerve),

7. a prezentat in mod direct domnului DGA. Dan HALCHIN si domnului DSDRP Razvan COTOFANA situatia reala privind conditiile de munca din posturile de paza de pe perimetru locului de detinere si din sectiile de detinere,

8. a contestat medicina muncii pentru ca directorul penitenciarului nu tine cont de recomandarile medicilor vizavi de angajati. In ciuda recomandarilor medicului de la medicina muncii, directorul planifica personalul in aceleasi conditii de munca.

9. A contestat proba de calculator in ceea ce priveste schimbarea din functie a functionarilor publici cu statut special, deoarece schimbarea din functie la Penitenciarul Iasi se realizeaza contrar prevederilor legale.

Majoritatea angajatilor s-au obisnuit cu lideri defensivi in tactici, carora conducerile le traseaza sarcini si le face agenda. Sindicatul IURIS din Penitenciarul Iasi, condus de presedintele Dorin SCARLII nu imbratiseaza ideea de organizatie controlata de factorul decizional. Independenta este unul din principiile promovate si aparate de sindicatul lui Dorin SCARLII, fapt demonstrat prin cresterea suprinzatoare a numarului membrilor de sindicat –  de la 218 la 350.

Pensionarea lui Dorin SCARLI insemna o pierdere pentru Sindicatul IURIS din Penitenciarul Iasi, pentru cei 350 de membri care au incredere in calitatile persoanei pe care au imputernicit-o sa le reprezinte interesele si sa le apere drepturile, precum si in rolul activ al liderului Dorin SCARLI.

Solidaritatea celor 350 de membri trebuie acum sa-si spuna cuvantul si sa aleaga, in ciuda intrigilor si uneltirilor persoanelor care doresc desfiintarea celei mai mari organizatii din FSANP. In opinia mea, persoana cu care trebuie sa mearga mai departe membrii Sindicatului IURIS este Dorin SCARLI.

Cei 350 de membri ai Sindicatului IURIS din Penitenciarul Iasi trebuie sa constientizeze ca siguranta si linistea lor individuala depinde de independenta, implicarea si curajul unui presedinte de sindicat care nu serveste decat intereselor membrilor, ci nu intereselor factorului decizional, sau oricaror altor interese paguboase Sindicatul IURIS din Penitenciarul Iasi.

Advertisements