Nu cred c-o sa aflam repede daca omul asta a facut puscarie nevinovat si daca dosarul ICA a fost o facatura, asa cum lasa sa se inteleaga Basescu in inregistrarile facute publice de Ghita, dar un lucru e clar: omul asta vorbeste frumos despre o experienta deloc placuta.

NewYearsPromo-10usd728x90

Pentru prima data dupa experienta teribila a inchisorii, reputatul om de stiinta Gheorghe Mencinicopschi a decis sa vorbeasca. Cum a trait aceasta perioada teribila a vietii sale, ce simte cand afla chiar de la fostul presedinte ca nu a fost o sentinta, ci o executie? Un interviu asteptat de o tara intreaga.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a marturisit, in primele cuvinte, ca a iertat pe toata lumea implicata in tot acest proces. Profesorul a explicat ca discutia despre adevar si justitie este mult mai complexa decat pare. “Ce este adevarul? Adevarul absolut este doar al lui Dumnezeu. Omul poate sa aiba adevar partial, poate sa aiba bucatele dintr-un puzzle si nu poate sa vada imaginea completa”, a explicat profesorul Mencinicopschi.

Totusi, profesorul a marturisit ca aceasta perioada a vietii a lasat urme adanci in viata sa si a celor apropiati. “Nu imi trebuie o confirmare din partea cuiva ca sa cred ca am triumfat. Eu ii multumesc lui Dumnezeu, pentru ca cea mai mare suferinta a mea a fost despartirea de familie. Asta a fost cea mai mare durere, cand iti iubesti copiii, sotia. Sunt de parere ca nu trebuie sa raspunzi cu rau raului.

Familia a fost unita, dar a fost puternic afectata. Dezastrul cel mai mare a fost emotional, dar au existat si probleme din punct de vedere financiar. Am fost si suntem afectati in continuare. Inca mai este problema cu casa, dar multumesc lui Dumnezeu, acum suntem impreuna. A fost un Craciun trist, pe de-o parte. Si vesel pe de alta parte. Trist pentru ca sunt probleme financiare, o treime din pensie a fost poprita.

Dupa 50 de ani de activitate. Pentru ca am avut multi ani munca de laborator de mare risc, am lucrat cu substante periculoase. Si am lucrat in laborator din pasiune, sincer va spun. Am facut si niste descoperiri la momentele respective. Am si niste probleme de sanatate. Chiar grave. Boala cardiovasculara, cu stenturi”, a marturisit Mencinicopschi.

Despre momentul condamnarii

Profesorul a explicat cum a trait momentul condamnarii, cand a aflat care este sentinta:
“Am avut un moment de perplexitate. Nu imi venea sa cred. A fost un soc formidabil. A fost un soc emotional care nu ma viza pe mine direct. Atunci am constientizat ce rau s-a facut familei mele. Sigur ca si ceilalti, care au fost si ei condamnati, au trait aceleasi clipe de groaza. Sunt sigur. Dar as vrea sa multumesc acum tuturor celor care mi-au trimis mesaje, care m-au incurajat pe mine si familia mea”, a marturisit Gheorghe Mencinicopschi.

Despre lumea din spatele gratiilor

In plus, profesorul a explicat care este lumea din spatele gratiilor, un mediu foarte stresant si a recunoscut chiar ca cererea de gratiere nu a fost initiativa sa, ci a familiei. “Este o lume a durerii si poate a multor nedreptati. Este un mediu stresant. Si as indrazni sa spun ca nu numai pentru detinuti, dar si pentru lucratori. Este un stres formidabil. Mediul ramane stresant pentru cei care se afla acolo. Sunt foarte mari probleme. Eu nu am fost de acord cu cererea de gratiere.

Familia a insistat. Nu pot sa fi ipocrit, nu pot sa spun ca as fi vrut sa raman acolo, in acel mediu, dar am avut un fler, sa nu traiesc o dezamagire. Daca as fi avut asteptari mari, e posibil sa ma fi distrus. Si atunci am preferat sa il las pe Dumnezeu sa judece si sa actioneze. Prin mana unor oameni. Nu am avut zile de permisie, pentru ca nu am vrut. Nu am vrut sa merg acasa, pentru ca ruperea din nou de familie ar fi fost dureroasa. Nu am insistat pentru acest drept”, a explicat profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Sursa: jurnalul.ro

Advertisements