Asa e si normal. De ce sa fie monitorizata?! Doar treaba merge bine si reforma justitiei e gata. Nimeni n-o mai influenteaza, erorile judiciare au scazut deja sub zero, iar justitiabilii n-apuca sa faca plangerea ca deja s-a pronuntat instanta. Pan-la urma e vorba de neatarnare si de romanism neaos! Ce sa caute europenii astia sa ne monitorizeze?!

NewYearsPromo-10usd728x90

Florin Iordache, ministrul Justitiei, sustine ca Raportul Comisiei Europene (MCV) va arata progresele remarcabile facute de Romania, iar monitorizarea pe Justitie ar trebui sa se incheie in acest an. Dupa ce a fost aplicat de aproape 10 ani, MCV este considerat un instrument important al UE.

“Raportul MCV cred ca va arata progresele remarcabile pe care le-a facut Romania. (…) Eu reiterez ca Romania, in acest moment, in anul 2017, ar trebui sa incheie acest raport MCV”, a spus ministrul Justitiei, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii, conform News.ro.

Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost introdus in 2007, ca o conditie a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE si se concentreaza in special pe reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei si combaterea crimei organizate.

Dupa ce a fost aplicat de aproape 10 ani, MCV este considerat un instrument important al UE. Unii politicieni din Romania si Bulgaria spun ca a avut un impact pozitiv, in timp ce altii ii pun sub semnul intrebarii contributia la progres.

In ultimul raport, din ianuarie 2016, Comisia Europeana arata ca au fost unele progrese pentru indeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, dar trebuie continuata lupta impotriva coruptiei la toate nivelurile si asigurata independenta justitiei.

“Independenta sistemului judiciar si respectarea hotararilor judecatoresti continua sa se confrunte cu provocari. Reforma codurilor penale este pusa sub semnul intrebarii in Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective”, se arata in raportul CE.

Comisia Europeana mentiona in raport ca sunt in continuare frecvente criticile la adresa magistratilor exprimate de catre politicieni si in mass-media, precum si lipsa de respect fata de hotararile judecatoresti. Comisia Europeana recomanda reexamineze modul in care se poate garanta faptul ca hotararile judecatoresti referitoare la suspendarea din functie a parlamentarilor sunt aplicate in mod automat de catre Parlament. 

Sursa: Revista22

Advertisements