Scriam acum vreo patru ani despre cum functioneaza consiliile de conducere din unitati dupa o singura participare care literalmente m-a ingrozit. Nimeni n-a tras nicio concluzie desi siteul este citit zilnic chiar din biroul de lemn de cires. Asta pana nu demult cand Agentia Nationala de Integritate a constatat conflict de interese in participarea la acordarea majorarii de 50% in consiliile de conducere. Practic participantii isi acordau intre ei aceasta majorare, dupa un vot democratic bineinteles.

NewYearsPromo-10usd728x90

Dar ce este consiliul de conducere? Este prevazut in vreun act normativ sau este doar imaginatia bolnava a unui directoras care se viseaza intemeietor de institutii? Unii il legifereaza prin Decizie Zilnica pe Unitate, altii il copiaza dupa chipul si asemanarea celui din ANP pe principiul daca ei au si noi trebuie sa avem. Indiferent ce o fi cert este ca exista si inca intr-o formula extinsa care numara pana inspre 20 de membri. Director, directori adjuncti, sefi servicii, sefi birouri, medic sef, protectia muncii, organizarea muncii, informatii clasificate, prevenirea criminalitatii, tehnologia informatiei, observatori si care or mai fi.

De existat exista cum am mai spus problema e ca functioneaza, oamenii chiar se aduna si acolo se iau decizii. Cum? De cele mai multe ori democratic. Adica uneori se voteaza alteori nu ca si in democratia romaneasca. Si daca se voteaza si daca avem democratie de ce nu avem si reprezentativitate? De ce sectorul paza are doar trei voturi in consiliul de conducere adica doar 15% cand personalul din siguranta detinerii si regim reprezinta aproximativ 65% din personal? De ce cariera si destinul profesional iti pot fi hotarate in astfel de foruri?

Cu o astfel de organizare va mira ca avem conflicte de interese sau va mira ca au fost consilii de conducere in teritoriu care au votat impotriva suplimentarii concediului de odihna pentru sectorul operativ?

Advertisements