Dupa Pruna, potopul

Dupa Pruna, potopul

Pentru ca prostia e aroganta, sigur ca Pruna sta numai cu coada pe sus dupa un mandat cat o mare pierdere de timp. Adevarul este insa ca, desi a vorbit mult – si prost, ar zice unii mai rai decat mine – n-a facut absolut nimic concret. Evident ca proiectul ala cu 3 zile castig la 30 de zile de puscarie in conditii improprii (sub 3mp/detinut) nu va evita sanctiunile CEDO si ca solutia este alta.

NewYearsPromo-10usd728x90

Mandatul tehnocratei Raluca Pruna, la Justitie, a lasat sistemul penitenciar din Romania in aer, la propriu. Asta dupa ce i-a dat foc, la propriu, asta-vara, si a urcat parnaiasii pe acoperisuri. Pruna a recunoscut ca a mintit UE, cand a spus ca situatia din puscariile noastre s-a remediat.

A incercat sa dreaga busuiocul reglementand ca detinutii care isi ispasesc pedepsele in regimuri nonconforme cu recomadarile UE vor primi trei zile „castig”, la fi ecare luna de detentie executata. Si doar cu conditia asumata sa fie baieti buni si sa nu dea in judecata statul pentru traiul inuman din puscarie. O mita legislativa! Si, astfel, s-a creat un exod al puscariasilor catre inchisori „grele”. Detinutii au de ales intre varianta cu detentie grea, dar cu eliberare conditionata mai rapida si noi atacuri la CEDO

Sansele ca Romania sa evite amenda de 80 de milioane de euro pentru conditiile degradante din inchisori sunt tot mai mici. Zeci de detinuti din toata tara isi mobilizeaza avocatii sa asalteze CEDO cu plangeri, in perioada urmatoare, ca raspuns la proiectul de lege cu care Ministerul Justitiei vine sa le compenseze o zecime din suferinta, fara a revizui, insa, controversata procedura a eliberarii conditionate.

La Craiova, se pregateste deja prima actiune impotriva statului roman vizand incalcarea dreptului la un proces echitabil in cazul eliberarilor conditionate. Si tot la Craiova, hotararile de amanare ale Judecatoriei genereaza cel mai mare exod al detinutilor dintr-o puscarie, culmea, tocmai una in care conditiile de detentie sunt aproape de cerintele europene. Un jurnalist si un avocat, ambii condamnati pentru infractiuni economico-financiare si incarcerati la Craiova, ne dezvaluie ce se intampla, acum, in penitenciare.

Sursa: evz.ro

Un comentariu

  1. „Mi-aș fi dorit ca mesajul echipei guvernamentale din care fac parte să fi ajuns în mai mare măsură la publicul pe care l-am servit. Spun bine: l-am servit. Pentru că aceasta este guvernarea responsabila – a fi in slujba cetății care te investește cu încredere. Strategia muncii oneste, in slujba cetățeanului, cu responsabilitate față de banul public, cu transparență în decizii, cu respect fata de colegii din subordine, pe care ii conduci prin puterea exemplului si nu prin cultura fricii, pare deocamdată minoritară acum,”
    „Sunt convinsă că, pe termen mediu, semințele plantate de noi în acest an vor da roade. Sunt sigură că acest alt fel de a sluji cetatea este mâna câștigătoare. Nu imediat, dar foarte curând. Sunt sigură că solul este mai fertil decât cred politicienii de carieră (cei binecunoscuți,, nu ca noi, cei mulți, anonimi, cu cariere cinstite si muncite).”
    „Cred că puteam explica mai bine ce si cât facem, cât si cum reparăm greșeli de sistem acumulate în ani. Am presupus că e de ajuns să ne facem treaba contra cronometru, fără sa pierdem timp răspunzând atacurilor nerușinate.”
    „Am învățat însă în acest an că suntem mai mulți decât cred ei, cei care au excelat doar în clientelism și lipsa de performanță.”

Comentariile sunt închise.