2016 | Regim de detentie, regim de vip in detentie

2016 | Regim de detentie, regim de vip in detentie

In 2016 cererile la CEDO s-au inzecit comparativ cu anii precedenti din cauza ca minstrul justitiei a incurajat permanent si la ore de maxima audienta asta asta. Au fost vreo 3000, si vom achita cu totii nota de plata pentru conditiile de detentie din penitenciare. Dar nu toti detnutii au avut parte de acest regim. Unii au reusit sa si-l inbunatateasca cu sprijinul si complicitatea unor directori. Putini, e drept. Dar, de remarcat.

Nu e vina platitorului de impozite si nici a victimelor, e vina guvernelor care le-au lasat in paragina sau, dupa caz, care n-au fost in stare sa mentina un ritm firesc al investitiilor. Pur si simplu penitenciarul si-a facut loc pe agenda publica dupa ce politicieni de marca si moguli mass-media au ajuns la penitenciar.

Poate ca e doar o perceptie personala, si va rog s-o primiti ca atare, dar ANP din dorinta de a avea liniste a avut grija ca detinutii-vip sa aiba conditii mai bune. Vezi cazul Poarta Alba si altele asemenea. Sigur ca n-a fost o strategie prea desteapta, dar cam atat s-a putut in perioada Bejan. Mandatul Vulpe e prea scurt pentru a-mi face o opinie, dar nu se vad masuri impotriva celor care au abuzat sistemul.

Conditii mai bune, comisii de munca instant, pastrarea locului la punctul de lucru, puncte de lucru cu dedicatie, intalniri discrete in afara penitenciarului. Toate astea s-au intamplat si s-au si aflat. Nu s-a mai auzit nimic despre masuri disciplinare, administrative ori penale. Nu pe gratis, desigur. Probabil ca d-aia nici n-am mai auzit nimic. Cateva pensionari cu cantec si cam atat.

Detinutii-vip se imbolnavesc brusc la contactul cu puscaria, d-aia si stau prin spitale in conditii de lux, iar Adamescu e doar exceptia care confirma regula. Basescu, Becali, Borcea, Pacuraru – doar cateva cazuri din multe cate sunt – fenteaza sistemul. Pacuraru, de exemplu, a stat o luna la Techirghiol pentru ca-i recomandase doctorul. Dupa care ne-a scuipat din toate pozitiile prin ‘jurnalistii’ pe care-i plateste.

In 2017 campania mediatica va continua. Nu pentru ca intereseaza conditia detinutului ci pentru ca cei care detin mass-media sunt inca la puscarie iar fenta cu scrierea de carti nu mai merge. Daca vip-urile vor avea in continuare tratament mai bun sub pretextul protectie nu stim. Dar sanse sunt sa se intample in continuare. Nu-i asa domnule Cotofana?

Publicat de Sorin Dumitrascu

Despre penitenciare si justitie

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: