2016 | Siguranta penitenciarelor - milioane de ore suplimentare si riscuri pentru personal

2016 | Siguranta penitenciarelor – milioane de ore suplimentare si riscuri pentru personal

In 2016 penitenciarele au fost in siguranta cu pretul a peste 1,5 milioane de ore suplimentare. Mai mult personalul din siguranta detinerii si-a asumat riscurile, iar Razvan Cotofana – seful Directiei Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar (DSDRP) – a si fost premiat pentru asta cu majorari de 50% pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie. Subordonatii dansului n-au primit nici macar un multumesc.

N-am reusit sa prevenim evenimentele din vara cand televiziunile finantate de detinuti dimpreuna cu un ministru iresponsabil au provocat revolte in majoritatea penitenciarelor. Dar asta e o alta discutie. In majoritatea penitenciarelor s-a intervenit bine, in cateva ezitant, de vina fiind vechea problema a imputernicirii succesive a unor loaze, care ulterior se dovedesc incompetenti, in functii de conducere. Acum se dau concursuri, problema are solutie.

In 2016 s-a dovedit ca ANP nu isi protejeaza propriul personal, preocupat fiind sa dea bine la indicatorii de imagine sau la numararea activitatilor educative. Incidentul de la Poarta Alba i-a trezit din amorteala si au inceput brusc sa-si aminteasca ca exista solutii tehnice pentru a asigura si protectia personalului care executa misiuni in contact direct cu dtinuti extrem de periculosi.

Deficitul de personal ramane o amenintare severa pentru siguranta penitenciarelor. Nu sunt suficienti angajati pentru a asigura misiunile de supraveghere, paza si escortare; iar cauzele sunt cele deja cunoscute. Angajatii penitenciarelor parasesc sistemul in principal din pricina conditiilor de munca, a modului in care sunt tratati si a uzurii psihice, si asta ar trebui sa dea de gandit.

Un lucru bun este insa faptul ca dl Razvan Cotofana, seful DSDRP primeste majorari de salarii de cate 50% pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie. Le este asfel mult mai bine agentilor si ofiterilor din penitenciare care fac ore suplimentare si isi risca la propriu sanatatea si viata chiar daca nu-si fac loc pe listele ANP din motive de proportionalitate de care, fie vorba intre noi, Cotofana asta a tot fost exceptat.

7 comentarii

 1. Ca sa fim corecti,din 1,5 mil ore suplimentare,cate ore sunt facute de operativi si cate de nonoperativi!Pe de alta parte,de ce nu initiati demersuri ca acolo unde s-a lucrat cu un numar de operativi mai mic decat cel legal( de ex pe sectiile de RI sau RMS)agentii sa primeasca un salariu marit ptr cumul de functii si atributii?Sau altfel spus,la munca multa si bani mai multi!

 2. Cosmin,Cotofana raspunde de siguranta. De politica resurselor umane, cu ajutorul careia se asigura securitatea penitenciarelor raspund cei de la resurse umane. Acestia, apreciind gresit si evaluand eronat iesirile / intrarile din/in sistem, s-au trezit cu un enorm deficit de personal. Cei care au ramas, implicit au efectuat ore suplimentare mult prea multe. Meritul lui Cotofana as zice eu este ca a reusit cu „ramasitele” ramase, sa tina sub control siguranta din penitenciare. Nu neglijez nici munca depusa de agenti sau ofiteri. S-a muncit enorm, cu oameni putini, pentru a preveni evenimentele. Cinste acestor colegi care merita din plin, fiecare dintre ei, cate un 50%, pentru intelegere si atasament fata de problemele pe care le-au creat altii. Eu asa vad lucrurile.

  1. „Eu asa vad lucrurile.”zice Jorj in comentariul sau.”Meritul lui Cotofana as zice eu este ca a reusit cu „ramasitele” ramase, sa tina sub control siguranta din penitenciare”.Daca Jorj ar vedea,ar intelege cine sunt ramasitele care muncesc….dar Jorj vede altceva!Te-apuca pansul!Plansul de mila!

   1. Dle Presedinte,va mai adresez inca o data intrebarea-care este deosebirea intre proteste si revolte?Sau altfel spus,daca ppl se urca pe un acoperis(al unei constructii civile),protesteaza,se revolta sau nu fac niciuna din cele doua?

   2. N-ar strica sa plangeti putin. Lacrimile mai reduc din starile emotionale puternice pe care le au uneori oamenii. Dar ca sa nu mai aveti astfel de traume, v-as recomanda sa va edificati cu privire la sarcinile pe care le au cei ce raspund de siguranta si cei ce raspund de resursele umane. M-as bucura daca ati reusi. Va doresc succes!

 3. Da domnu’ Dorobantu, vorbim de cei de la Bucuresti, in ograda dumneavoastra nu va uitati! La Penitenciarul Craiova, toti adjunctii au luat de 2 ori in 2016, iar domnul inginer Becheanu a avut chiar trei nominalizari. Crezi ca l-a intrecut Cotofana?

 4. Știe ANP sa-și motiveze subordonații? Razvan COȚOFANĂ și-ar dori toate 50% din sistem doar pentru el. Culmea e ca le și primește. Pentru ceilalți ofițeri de penitenciare nu exista apreciere, pentru Coțo Farniente exista din plin.

Comentariile sunt închise.