In 2016 penitenciarele au fost in siguranta cu pretul a peste 1,5 milioane de ore suplimentare. Mai mult personalul din siguranta detinerii si-a asumat riscurile, iar Razvan Cotofana – seful Directiei Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar (DSDRP) – a si fost premiat pentru asta cu majorari de 50% pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie. Subordonatii dansului n-au primit nici macar un multumesc.

N-am reusit sa prevenim evenimentele din vara cand televiziunile finantate de detinuti dimpreuna cu un ministru iresponsabil au provocat revolte in majoritatea penitenciarelor. Dar asta e o alta discutie. In majoritatea penitenciarelor s-a intervenit bine, in cateva ezitant, de vina fiind vechea problema a imputernicirii succesive a unor loaze, care ulterior se dovedesc incompetenti, in functii de conducere. Acum se dau concursuri, problema are solutie.

In 2016 s-a dovedit ca ANP nu isi protejeaza propriul personal, preocupat fiind sa dea bine la indicatorii de imagine sau la numararea activitatilor educative. Incidentul de la Poarta Alba i-a trezit din amorteala si au inceput brusc sa-si aminteasca ca exista solutii tehnice pentru a asigura si protectia personalului care executa misiuni in contact direct cu dtinuti extrem de periculosi.

Deficitul de personal ramane o amenintare severa pentru siguranta penitenciarelor. Nu sunt suficienti angajati pentru a asigura misiunile de supraveghere, paza si escortare; iar cauzele sunt cele deja cunoscute. Angajatii penitenciarelor parasesc sistemul in principal din pricina conditiilor de munca, a modului in care sunt tratati si a uzurii psihice, si asta ar trebui sa dea de gandit.

Un lucru bun este insa faptul ca dl Razvan Cotofana, seful DSDRP primeste majorari de salarii de cate 50% pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie. Le este asfel mult mai bine agentilor si ofiterilor din penitenciare care fac ore suplimentare si isi risca la propriu sanatatea si viata chiar daca nu-si fac loc pe listele ANP din motive de proportionalitate de care, fie vorba intre noi, Cotofana asta a tot fost exceptat.

Advertisements