2016 a fost anul angajarilor si pensionarilor. La final de an, tragem linie, si suntem pe minus. Un volum de munca imens, selectia de personal a fost si ramane greoaie in vreme ce iesirile din sistem s-au intamplat intr-un ritm alert. Pe scurt, bun venit noilor angajati si pensie lunga celor care au ales sa se retraga din activitate! Nu putem insa ignora semnele de intrebare in ceea ce priveste procedurile de resurse umane.

Si de aceasta data ANP a fost sub vremuri si a ignorat semnele furtunii. Diversi domni si doamne, altfel bine intentionati, explicau cum ca treaba e sigura si ca o sa iesim cu un plus de 600 de angajati la final de an 2016, ceea cear fi insemnat eliminarea orelor suplimentare si acoperirea multor posturi vacante, mai ales in sectorul operativ.

Testarile psihologice s-au dovedit a fi punctul cel mai sensibil al procesului de selectie. Psihologii au muncit mult, dar s-au limitat la a aplica teste si din lipsa de timp au renuntat la partea numita interviu psihologic. Sigur, nu e vina lor. Asta li s-a cerut asta au facut, desi sunt sigur ca ar fi preferat sa-si faca meseria.

Concursurile au fost marcate pe ici pe colo de neclaritati, neintelegeri si contestatii. ANP a ales calea strutului in fata abuzurilor si n-a luat absolut nicio masura directa impotriva celor care au gresit. S-au mai repetat probe, cate unii mai talambi in general au fost revocati. Dar, direct si punctual ANP a evitat orice actiuni, dintr-o logica defecta as zice.

Lipsa de flexibilitate s-a vazut si in cazul admiterii la Scoala de agenti unde aproximativ 40 de locuri au ramas neocupate desi finantate, iar ANP nu a gasit solutii pentru a le ocupa desi s-a adresat MJ in acest sens. Cu altele au reusit, daca si-au dorit cu adevarat sa gaseasca o solutie.

Spre final de an a fost adoptata solutia descentralizarii procesului de scoatere la concurs a posturilor vacante, iar penitenciarele s-au intrecut in a le anunta. Procedura insa ramane aceeasi iar testarile psihologice vor face ca tot procesul sa dureze extrem de mult, daca nu se schimba ceva rapid.

Ar mai fi multe de spus, dar sunt sigur ca se va intampla asta la comentarii. In concluzie, resursele umane raman un punct extrem de vulnerabil pentru sistemul penitenciar. Ofiterii si agentii de resurse umane, si toti cei implicati in procesul de selectie, au muncit mult, dar procedura de selectie nu ajuta. E pur si simplu din alte vremuri.

Din vremurile in care totul se facea de la ANP si ne interesa mai putin de soarta si calitatea candidatilor sau de obiectivele pe termen lung al sistemului penitenciar.

Advertisements