Taiatul panglicii, zambetele ipocrite si discursurile tinute cu pieptul umflat de azotul prostiei au devenit deja un pattern cunoscut al asa ziselor evenimente prin care ciocoii vremurilor noastre isi marcheaza teritoriul social.

Daca se incepe sau termina un proiectel public e musai nevoie de lansari ori inchideri patetice cu foarfeca in mana, cu eroi inchipuiti si mangaieri pe propriul crestet.

Televiziunile au aratat nu de demult o astfel de minune. Se facea ca pe undeva pe la Cluj se deschidea o scoala sau ceva de genul asta. Peste douazeci de personalitati publice tineau glorios in manutele lor fauritoare o panglica nesfarsita iar unul din sclavii stapanului cel mare al ceremoniei nu mai prididea sa caute foarfeci pentru toate lumea. Cand au taiat panglica s-a lasat haosul: unii trageau de ea, la altii nu le taia foarfeca, in concluzie o comedie de un prost gust desavarsit.

In timpul acesta, tacuti si decenti, norvegienii faceau un tunel extraordinar pe sub fiorduri. In timp ce lor li se pare firesc sa lucreze fara trambite la un astfel de megaproiect, noi vorbim infierbantati de tunelasul pe sub Gutin de vreo douazeci de ani. Bineinteles ca nu s-a miscat inca o piatra.

Efectul pervers al iubirii de fala si panglica publica este ca ajungem sa celebram normalitatea, iar firescul se transforma fara noima in exceptional. Nu conteaza ca ni se surpa autostrazile noi, ca blestemul coruptiei si neseriozitatii ne impiedica sa construim durabil intr-o tara binecuvantata, important e sa aratam poporului panglica si foarfeca.

Cam asta este zestrea simbolica a unora dintre mai marii zilei, in timp ce Romania profunda este impinsa mai departe de oamenii care nu se vad ostentativ, dar care isi fac treaba cum se cuvine.

Iata un exemplu. Datorita parteneriatului exceptional dintre sistemele penitenciare din Romania si Norvegia guvernul nostru a semnat un memorandum prin care regatul nordic se obliga sa investeasca aproximativ 31 de milioane de euro in patru centre corectionale noi in Romania. Primul pe lista e la Baia Mare si nu intamplator, fiindca intre noi si Penitenciarul Stavanger s-a creat mult mai mult decat o simpla legatura profesionala. E deja ceva profund intre dacii liberi si vikingii care au venit la noi cu inima stransa de prejudecati si au plecat entuziasmati de ce au vazut la oamenii inchisorii si in Maramures.

Bineinteles, va exista o conferinta de informare a comunitatii si partenerilor sociali ai penitenciarului cu privire la acest proiect. Cineva de la Bucuresti mi-a sugerat sa invit toate personalitatile judetului, deoarece campania electorala ii face interesati sa participe.

M-am infuriat si i-am replicat ca nu are nici o legatura una cu alta. Neutralitatea politica a penitenciarului este atat de importanta incat nu am sa permit nimanui sa confiste in vreun fel parteneriatul nostru cu Norvegia sau sensurile sale institutionale. Chiar daca sunt privit, in mod nefiresc, ca un ciudat, din cauza prezervarii echidistantei politice a inchisorii.

Cred eu, ca respectul adevarat al oamenilor din bransa partidelor fata de institutia inchisorii o reprezinta tocmai absenta politica din spatiul penitenciar. Si unii dintre acestia chiar l-au manifestat, drept pentru care le multumesc. Inchisoarea nu e loc de pelerinaj politic si nu ar trebui sa cazeze nici macar atatea persoane publice condamnate, indeosebi pentru coruptie, ceea ce semnifica mult despre inocenta publica generala.

Precum armata, inchisoarea trebuie sa fie dincolo de campaniile electorale sau interesele politice, egala pentru toti. Si sa nu confundam smechereste comunitatea cu vectorii politici. Acestia au alte misiuni sociale importante de infaptuit, in nici un caz treburile interne ale inchisorii.

Daca gresesc va rog sa ma scuzati, dar am sa perseverez.

Autor: Horia Chis, directorul Penitenciarului Baia Mare | Sursa: Gazeta de Maramures

Anunțuri