Un judecator pensionar din Pascani fuse prins c-ar fi luat mita de la un clan de romi pentru a facilita niscai puneri in libertate. A scapat se pare cu 3 ani cu suspendare, spaga recunoascuta constand in produse si vreo 25.000 de Euro. Anchetatorii au chiar si poze cu fostul judecator in timp ce unul dintre corupatori ii saruta mana.

Fostul presedinte al Judecatoriei Pascani, judetul Iasi, a recunoscut ca a primit mita de la un clan de romi carora s-a angajat sa le faciliteze eliberarea din arest a doi evazionisti. Dupa ce s-a inteles cu romii, unul dintre acestia i-a pupat mana fostului judecator, scena inregistrata de anchetatori.

Un judecator cunoscut in judetul Iasi, actualmente pensionar, a semnat un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DIICOT. Viorel Maftei a a admis ca a primit mita constand in bani, curcani si vin de la la un clan de romi, fiind de acord sa primeasca o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare pentru fapta sa.  Maftei a fost in trecut coleg de instanta cu magistratul suspendat Dan Anton, de la Curtea de Apel Iasi. Pe acesta se lauda Maftei ca il va determina sa scoata din puscarie doi evazionisti, care introdusesera pe rolul instantei o contestatie in anulare.

Probele adunate de anchetatori nu l-au putut incrimina pe Anton, in cazul caruia dosarul a fost clasat. Mituitorii i-au pupat mana Viorel Maftei a intrat in vizorul DIICOT dupa ce ar fi primit bani de Dafin Nunuca si o alta ruda de a sa, in 2015, pentru a-i elibera pe parintii lui Nunuca. Intre fostul judecator si romi au avut loc mai multe intalniri, la una dintre acestea participand chiar si Dan Anton.

S-a intamplat pe 16 martie 2015, atunci cand Maftei si cu Anton s-au intalnit la un restaurant in care se aflau si Neculai si Dafin Nunuca. La finalul intrevederii, cei doi judecatori au trecut pe la masa romilor, salutandu-i pe acestia si avand un schimb de replici. „Inainte de a iesi, acestia (n.r. Anton si Maftei) au facut un ocol, pentru a ajunge la masa numitilor Nunuca Constantin Dafin, zis Beny, si Nunuca Neculai, zis Gogu.

Aici, numitul Dan Anton a dat mana cu cei doi si au schimbat cateva replici. In continuare, numitii Dan Anton si Moglan Marina au plecat cu autoturismul marca Audi al celui dintai, iar Maftei Viorel a ramas in parcare. La scurt timp, au iesit din restaurant si numitii Nunuca Constantin Dafin, zis Beny, si Nunuca Neculai, zis Gogu, cel dintai sarutand mana numitului Maftei Viorel in semn de multumire”, au precizat surse juridice. Scena de obedienta a lui Nunuca fata de Viorel Maftei a fost inregistrata de echipele operative care ii urmareau pe cei implicati in acest caz.

Potrivit unor surse juridice, suma totala pe care clanul Nunuca trebuia sa o achite drept mita a fost stabilita la 25.000 de euro, 5.000 de euro urmand a-i reveni lui Maftei. Romii au facut rost de bani insa i-au dat fostului judecator doar 10.000 de lei, curcani si vin. Judecatorul Dan Anton a respins in cele din urma contestatia depusa de cei doi evazionisti iar Maftei a restituit 8.000 din cei 10.000 de lei primiti de la familia Nunuca. 

„In cadrul activitatii de urmarire penala, inculpatul Maftei Viorel a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv, 3 ani inchisoare sub supraveghere”, au precizat procurorii DIICOT.

Romii mituitori din acest dosar sunt in continuare cercetati de DIICOT Iasi, in timp ce presupusa implicare a lui Dan Anton a fost declinata la DNA, care a clasat acuzatiile. Dan Anton este judecat insa intr-un alt dosar in care este acuzat de fapte de coruptie si de violare a vietii private, judecat in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei. 

Sursa: Adevarul

Advertisements