Se pare ca Sebastian Gita s-a hotarat sa onoreze cu absenta invitatiile procurorilor. Unii zic c-ar fi fugit chiar din tara. N-ar fi de mirare. E clar ca n-o sa-i placa la puscarie.

Surse judiciare implicate in cautarea omului de afaceri Sebastian Ghita, care nu s-a prezentat miercuri, 21 decembrie, la sediul DNA Ploiesti, sustin ca fostul deputat a fugit din Romania.

Daca nu va fi gasit, procurorii DNA pot cere mandat de arestare in lipsa, informeaza News.ro. ”Conform procedurii, l-au cautat la domiciliu si in alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de catre acesta. Il cautam in judetul Prahova, iar  IPJ Prahova colaboreaza cu toate celelalte unitati din cadrul IGPR, carora le-a fost comunicat acest act procedural.

Cautarile continua si, in momentul in care se considera ca nu a fost gasit la locurile de interes, se intocmeste un proces-verbal care este adus la cunostinta emitentului de indata”, a declarat, miercuri seara, purtatorul de cuvant al IPJ Prahova, Marian Popescu. Conform procedurilor, dupa primirea unui astfel de proces-verbal, procurorii DNA pot cere instantei emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele celui cautat.

Fostul deputat Sebastian Ghita a fost citat miercuri la DNA Ploiesti pentru noi audieri in dosarul cunoscut sub numele Ponta-Blair. La ora 12.00, cand a fost programat, in locul lui Ghita s-au prezentat doar avocatii. Acestia au luat legatura cu procurorii de caz, iar dupa o discutie care nu a durat mai mult de jumatate de ora au parasit biroul procurorilor fara a face declaratii.   La doua ore dupa acest moment, procurorii DNA Ploiesti au emis mandat de aducere pe numele fostului deputat.

Pana la ora 16.00, Sebastian Ghita nu a fost gasit, desi a fost cautat atat la domiciliul sau din municipiul Ploiesti, cat si la alte adrese unde acesta s-ar fi putut afla.   Miercuri, Politia Prahova a instituit mai multe filtre pe principalele artere de circulatie din judet, pentru a-l depista pe Ghita.  

In prezent, Sebastian Ghita se afla sub puterea masurii preventive a controlului judiciar impusa de procurorii DNA intr-un alt dosar in care a fost trimis in judecata (dosarul Lucian Papici), unde este acuzat de savarsirea a doua infractiuni de dare de mita, doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, santaj, cumparare de influenta si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.   

Conform interdictiilor impuse de procurori, Ghita nu are voie sa paraseasca teritoriul Romaniei si este obligat sa se prezinte in fata organului de cercetare penala ori de cate ori este chemat.   Miercuri, fostul deputat a incalcat aceasta obligatie, motiv pentru care anchetatorii au posibilitatea sa ceara arestarea preventiva a fostului deputat, mai ales ca acesta nu mai are imunitate parlamentara. 

Procedural, procurorii trebuie sa adune dovezi prin care sa arate ca persoana cautata a parasit teritoriul Romaniei pentru a avea garantia ca instanta va accepta arestarea preventiva. Surse judiciare sustin ca Ghita este cautat atat la domiciliul sau, dar si la adresele prietenilor si a familiei sale.   

Sebastian Ghita este urmarit penal in dosarul cunoscut sub numele Ponta-Blair si este acuzat ca ar fi platit 220.000 de euro prin intermediul unor interpusi, bani cu care ar fi fost adus in Romania fostul premier britanic Tony Blair.   Politicianul britanic a venit in tara noastra in timpul campaniei electorale din 2014, scopul acestei vizite fiind acela de a contrinui la capitalul de imagine al lui Victor Ponta, la acea vreme candidat la presedintia Romaniei.

In schimbul banilor, Ghita ar fi obtinut un loc eligibil si astfel a devenit deputat.    Sebastian Ghita a aparut pentru ultima data in public luni, 19 decembrie, in jurul pranzului, atunci cand a intervenit la postul Romania TV, in momentul cand in mass media a aparut o inregistrare audio cu procurorul DNA Ploiesti Mircea Negulescu. In inregistrare, magistratul folosea un limbaj greu de reprodus si aducea acuzatii la adresa fostului deputat.

Pe de alta parte, ultima activitate pe contul sau de WhatsApp, de pe un telefon pe care il foloseste frecvent, a avut in data de 19 decembrie, ora 23.05. Surse judiciare spun ca exista informatia, inca de marti seara, ca Ghita a reusit sa fuga din tara. 

Sursa: Adevarul

Advertisements