“Lasam posibilitatea viitorului Guvern sa aplice masurile cum crede de cuviinta”, se zice c-ar fi spus Ciolos.

penitenciare-info_468x60

Personalul platit din fonduri publice primeste o lovitura neasteptata inainte de Sarbatori. La ultima sedinta din mandat, Guvernul Ciolos a luat in discutie o Ordonanta de Urgenta care prevede inghetarea salariilor si indemnizatiilor bugetarilor, inclusiv militari, politisti si functionari din carul ANP, la nivelul din decembrie 2016.

De asemenea, nu se acorda premii, prime de vacanta, ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva, iar orele suplimentare sau lucrate in zile care prin lege ar trebui sa fie libere se compenseaza doar cu timp liber corespunzator.

Aceste măsuri au fost promovate în regim de urgență pentru a asigura stabilitatea bugetară și a permite viitorului Guvern să elaboreze proiectul legii bugetului de stat şi al legii bugetului asigurărilor sociale de stat și să-și stabilească propriile politici publice. “Prin aceasta OUG nu taiem salarii, nu inghetam aceste drepturi salariale. Este vorba de prorogarea unor acte normative care au fost aprobate in anii trecuti, inainte de criza. Ele au fost in fiecare an prorogate odata cu legea bugetului. Pentru ca bugetul ar putea sa vina deja in ianuarie, luam masura de a amana masurile. Practic, lasam posibilitatea viitorului Guvern sa isi aplice masurile cum crede de cuviinta. Codul fiscal se va aplica asa cum e prevazut, de la 1 ianuarie 2017”, a explicat ministrul Finanţelor, Anca Paliu Dragu.

Printr-o Ordonanță de Urgență adoptată joi, Guvernul a majorat valoarea punctului de pensie pentru anul 2017 cu 5,25%, de la 871,7 lei la 917,5 lei. Totodată, pensiile militare de stat se majorează cu 5,25%.

De asemenea, Ordonanța de Urgență stabilește că în anul 2017 drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar sunt menținute la nivelul aferent lunii decembrie 2016, nivel care include toate majorările salariale aprobate în decursul acestui an și devenite aplicabile după publicarea lor în Monitorul Oficial. Astfel, Ordonanța de urgență nu afectează majorările salariale aprobate prin acte normative în cursul anului 2016, cu termene de acordare stabilite pentru anul 2017, respectiv pentru personalul didactic și didactic-auxiliar și cel din sănătate.

Sursa: rtv.ro

Advertisements