Gazeta de Maramures ne informeaza ca datorita colaborarilor exceptionale cu norvegienii, Penitenciarul din Baia Mare a fost inclus intr-un proiect de mare anvergura care va face ca Maramuresul sa aiba cel mai bun sistem de detentie din Romania. Asta pentru ca se va construi la standarde europene un pavilion de detentie nou cu 500 de locuri, dar pe langa aceasta se va investi si intr-un sistem complex de reintegrare si educatie a detinutilor.

Pana in 2023 Maramuresul va avea cel mai modern sistem de detentie din Romania. Acest lucru se datoreaza colaborarii cu norvegienii si in special fiindca directorul Horia Chis a stiut sa cultive aceasta relatie inca din 2010. „Avem o colaborare mai veche cu Regatul Norvegiei, inceputa in martie 2010 cand eram director general adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor din Romania.

Atunci am fost prima data in Norvegia, in cadrul unui proiect al Ministerului de Interne, ocazie cu care am discutat cu reprezentantii sistemului corectional de acolo inclusiv despre posibilitatea extradarii reciproce a detinutilor, in sensul ca fiecare sa-si execute pedepsele in tara lui. Paradoxul era ca noi aveam multi detinuti romani in Norvegia, dar ei nu aveau niciunul in Romania”, spune comisarul sef de penitenciare, Horia Chis, directorul Penitenciarului Baia Mare.

In general, sistemul corectional norvegian are o colaborare deosebita cu sistemul penitenciar roman si cu cel de probatiune, existand foarte multe proiecte in derulare cu fonduri norvegiene. „Ei au ajuns sa fie atat de multumiti de proiectele derulate impreuna cu noi incat ne considera ca parteneri prioritari din toata Europa de Est, pe tot ce inseamna colaborarea in domeniul corectional, adica inchisori si probatiune.

Anul trecut am fost cooptat intr-un proiect intre Penitenciarul Baia Mare si Penitenciarul din Stavanger si a avut loc un schimb de experienta manageriala intre mine si guvernatoarea inchisorii de acolo. Eu am fost o saptamana acolo iar ea a venit o saptamana aici.

Am vazut ca suntem foarte compatibili, atat profesional si institutional cat si uman, apoi a urmat al doilea pas in care am infratit penitenciarele si am aplicat pentru un nou proiect, mai generos, asa ca au mers 10 angajati de la noi si de la Serviciul Public de Asistenta Sociala in Norvegia, in doua serii, dupa care au venit norvegienii la noi. Asta a insemnat activitati profesionale efective pe sectiile de detinere, in posturile de control, la vizita, la departamentul de reintegrare sociala etc, exact ca si cum ai lucra efectiv in penitenciarul respectiv”, explica directorul Horia Chis.

Colaborarea fructuoasa dintre noi si norvegieni se vede si din faptul ca, in momentul de fata, se lucreaza la Penitenciarul Baia Mare la mansardarea unei sectii de detinere, tot pe fonduri norvegiene. In acest spatiu nou vor fi amenajate facilitati de reintegrare sociala. Este vorba de un proiect care are ca scop combaterea violentei domestice.

Iar acum vine partea la care, pana nu demult, nici nu puteau visa cei din conducerea Penitenciarului: „In cadrul mecanismului financiar norvegian 2014 – 2021 s-a semnat un memorandum intre Regatul Norvegiei si Guvernul Romaniei prin care se aloca aproximativ 31,8 milioane de euro pentru infiintarea a patru centre corectionale pilot in Romania: Baia Mare, Vaslui, Targu Mures si Botosani.

Concret, pentru noi inseamna construirea de la zero a unui pavilion de detentie de 500 de locuri, la standarde europene, si alte posibile investitii cum ar fi spatii dedicate activitatilor de probatiune, o sectie de regim deschis, dupa modelul norvegian, care sa functioneze in comunitate sau un asezamant social special de asistenta integrata care sa preia detinutii dupa ce se libereaza din inchisoare si care sa-i ajute consistent in vederea reintegrarii sociale.

Noi dispunem de un spatiu interior generos, unde se poate construi pavilionul de detentie, langa biserica din cadrul Penitenciarului. In acest moment se lucreaza la elaborarea unei note concept in care se vor preciza coordonatele esentiale ale proiectului, urmeaza faza de studiu de fezabilitate, proiectul tehnic si executia. Proiectul trebuie finalizat maxim pana in 2023. Pe reglementarile normative actuale, ca sa construiesti un pavilion de detentie nou ai nevoie de 4 – 5 ani.

Concret, acest pavilion de detentie va avea toate facilitatile custodiale la standarde europene, inclusiv spatii dedicate reintegrarii sociale, curti de plimbare, sala de mese, biblioteca, spatii ocupationale, camere de detinere la cele mai inalte standarde etc.”, spune directorul Horia Chis.

Pentru constructia care se va executa la Penitenciarul Baia Mare vor fi alocate circa 7 milioane de euro, la care se adauga sume care vor fi alocate pentru reintegrarea detinutilor, formare profesionala, cursuri, instruire, educatie etc. Nu vor fi doar locuri de cazare noi, pentru ca este vorba de un concept nou, care implica si replicarea filosofiei executional-penale din Norvegia, care este recunoscuta pe plan mondial ca fiind cea mai avansata din lume. Toate acestea, pentru respectarea conditiilor materiale de detentie si in vederea imbunatatirii sustenabile a sanselor de reintegrare sociala a detinutilor.

„In urmatoarele 5 luni se va elabora o nota concept care sa cuprinda activitatile ce se vor implementa, unde vor fi stabiliti indicatorii de atins, iar contractul de finantare se va semna in cursul anului viitor, iar probabil incepand cu noiembrie 2017 va incepe implementarea efectiva a memorandumului dintre cele doua state.
Ideea este ca, in viitor, Maramuresul va avea cele mai bune conditii de detentie, la standarde europene, avand in vedere si faptul ca Centrul de Retinere si Arestare Preventiva de la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie Maramures se afla, la randul lui, in plin proces de reabilitare. Tocmai fiindca Penitenciarul Baia Mare este primul pe lista unui proiect pilot finantat de Norvegia, de o asemenea anvergura si complexitate, arata deopotriva performanta institutiei noastre si responsabilitatea pe care o avem”, a concluzionat directorul Penitenciarului Baia Mare. 

Care este diferenta intre inchisorile din Norvegia Si cele din Romania?

„Diferenta uriasa este de infrastructura, finantare si de personal. Noi am fost la un penitenciar de 80 de persoane si spuneau ca este un penitenciar mare, in conditiile in care acolo lucrau un numar aproape dublu de angajati raportat la cel al detinutilor, precum si foarte multi colaboratori externi. La noi raportul e inversat,  in sensul ca numarul de detinuti e dublu fata de cel de angajati.

Asta in conditiile bune de acum, cand avem aproximativ 400 de detinuti, pentru ca in trecut am avut 600, 800 si chiar 1000 de detinuti. Norvegienii au foarte putini detinuti, pe care ii abordeaza individual sau in grupuri foarte mici pentru a-i asista si reintegra, in timp ce un supraveghetor de la noi are in responsabilitate chiar si 100 de detinuti.

Sigur, mai este si infrastructura si facilitatile de detentie absolut exceptionale din Norvegia, precum si mentalitatea avangardista, exemplificata de faptul ca Penitenciarul Halden (partener de proiect al Penitenciarului Aiud) este cotat ca fiind cel mai evoluat din lume” – Horia Chis, directorul Penitenciarului Baia Mare.

„Penitenciarul Baia Mare este primul pe lista tocmai pentru ca sistemul corectional norvegian are un respect deosebit pentru noi ca unitate de detentie, pentru ca parteneriatul dintre noi si Penitenciarul Stavanger este unul de real succes”. Horia Chis, directorul Penitenciarului Baia Mare

Sursa: Gazeta de Maramures

Advertisements