Mare e gradina, si multi sfertocrati i-au sarit gardul. Nu doar Pruna a noastra de la justitie calca-n strachini. Iata-l si pe harnicu’ asta de Paslaru, ministrul muncii cu proiectul lui de lege de salarizare a personalului platit din fonduri publice.


penitenciare-info_468x60
Salariile maxime de incadrare ale agentilor si multor ofiteri din aparare, ordine publica si siguranta nationala sunt mai mici decat cele ale brancardierilor, bucatarilor si soferilor debutanti, in proiectul de Lege-Cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, elaborat de Ministerul Muncii, ne-a spus Bogdan Iuliu Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel ALFA.

Proiectul de lege privind salarizarea unitata – elaborat de Ministerul Muncii – a fost prezentat pe 28 noiembrie, de Ministerul Muncii in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social. Daca va fi adoptata in actuala forma, legea va intra in vigoare la 1 iulie 2017 si se va aplica etapizat.

Bogdan Iuliu Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel ALFA, a explicat pentru ECONOMICA.NET care sunt cele mai mari probleme ale proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor.

La o minima trecere in revista a anexelor, la familia ocupationala aparare, ordine publica si siguranta nationala, anexa VII, functionarii publici cu statut special, in mod deosebit agenti, dar si mare parte dintre ofiteri au salariile de incadrare maxime mai mici decat un brancardier debutant, decat un bucatar debutant, decat un asistent debutant, decat un sofer debutant, a explicat pentru ECONOMICA.NET Bogdan Iuliu Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel ALFA.

Concret, ce salarii sunt prevazute in proiectul de lege a salarizarii bugetarilor:

 • Salariile maxime de incadrare pentru functii corespunzatoare gradului de agent-agent sef principal de politie/penitenciare vor fi de 1.756 lei pentru cei cu studii medii, respectiv de 1.785 lei pentru cei cu studii superioare.
 • Salariile maxime de incadrare pentru functii corespunzatoare gradului de agent-agent sef principal de politie/penitenciare (sef formatiune) – prevazute in proiectul de lege a salarizarii bugetarilor – sunt de 1.770 lei pentru cei cu studii medii, respectiv de 1.800 lei pentru angajatii cu studii superioare.
 • Spre comparatie, proiectul de lege antementionat prevede ca salariul de baza pentru bucatar cu studii medii/generale, cu 0-3 ani vechime, care lucreaza in unitati de navigatie sa fie de 1.816 lei.
 • Salariul de baza pentru brancardier cu 0-3 ani vechime, care lucreaza la anatomie patologica si medicina legala e de 2.579 lei in proiectul de lege a salarizarii unitare.
 • Salariul de baza pentru brancardier cu 0-3 ani vechime, care lucreaza la servicii de ambulanta, compartimentele de primiri urgente este de 1860 lei in proiectul de lege a salarizarii bugetarilor.
 • Salariul de baza al soferilor din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor, care au 0-5 ani vechime va fi de 1804 lei, daca proiectul de lege va fi adoptat in forma actuala.
 • Salariul de baza minim al soferilor din cadrul cabinetului demnitarilor va fi de 2.103 lei.
 • Salariul de baza minim al soferilor din unitatile bugetare din subordinea ministerelor si a celorlalte institutii ale administratiei publice va fi cuprins intre 1808 lei si 1832 lei.
 • Salariul de baza minim al soferilor din administratia publica sanitar veterinara va fi cuprins intre 1824 lei si 1856 lei.
 • Salariul de baza minim al soferilor de autosanitara va fi de 1824 lei – 1856 lei, daca proiectul de lege va fi adoptat in actuala forma.
 • Salariile personalului contractual vor fi mai mari decat cele ale functionarilor publici

Totodata, nu se tine cont de incompatibilitatile functionarilor publici si de importanta functiei publice, atata timp cat salariile personalului contractual sunt mai mari decat cele ale functionarilor publici: administratia publica locala – consilier, expert, inspector-grad superior – salariu de 3.504 lei, in timp ce personalul contractual – consilier, expert, inspector de specialitate grad IA – salariu de 3.713 lei, ne-a mai spus presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel ALFA.

Trebuie tinut cont de faptul ca aceste grile si baza 1 de 1.625 lei este pentru anul 2.022. In ipoteza in care acest proiect va fi adoptat si aplicat anul viitor, salariile de baza vor fi calculate, conform proiectului, la un anumit procent din valorile din anexe, procent care va fi stabilit. Acest lucru are mai multe consecinte. Cresterea salariului minim, peste baza 1 din grila, va conduce din nou la comprimarea claselor de salarizare din baza piramidei, iar aplicarea ulterioara anului 2.022 va fi arbitrara, in lipsa unui algoritm de stabilire a salariilor, ne-a explicat Bogdan Iuliu Hossu.

Proiectul de lege privind salarizarea personalului platit din fonduri publice nu prevede si nu propune scaderi de salarii. Scaderile ar putea fi, de exemplu, rezultatul indepartarii unor sporuri, precum sporul de doctorat, care, in timp, ar putea conduce la scaderea venitului, ne-a spus presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel ALFA.

Scaderi propriu-zise ale salariilor de baza aflate in plata nu vor exista in anul 2017. Conform proiectului insa, raportat la salariile prevazute de legea 284/2010, vor exista scaderi semnificative, in special pe sectoarele sanatate si invatamant, a conchis Bogdan Iuliu Hossu.

Presedintele Cartel ALFA explica de ce proiectul de lege privind salarizarea bugetarilor e prost facut:

 • In continuare din proiectul de lege sunt excluse in mod nejustificat entitati precum BNR, ASF;
 • Orele suplimentare nu se platesc pentru personalul cu timp partial, aceasta este o aberatie care poate deveni periculoasa prin generalizare;
 • In practica, se va continua aplicarea neunitara a lege, deoarece Ministerul Muncii nu isi asuma aplicarea printr-o metodologie unitara, aplicarea atat in gestiune, cat si la control, fiind este lasata la nivel de ministere, deci la latitudinea interpretarii personale a unor persoane de la departamentele de resurse umane;
 • Suntem aruncati in aceeasi ambiguitate: se dau cresteri procentuale care vor genera interpretari personale, in loc sa se dea cate o grila clara pentru fiecare an de aplicare dintre cei sase ani prevazuti in proiect;
 • Sporurile de performanta sunt lasate sa fie stabilite de catre ordonatorul principal, deci se introduce un mecanism “mafiot” de performanta; criteriile de performanta specifice nu sunt definite sau clarificate, fiind lasate, impreuna cu procedura de stabilire, la latitudinea angajatorului (cati au calitatea, pregatirea sa faca acest lucru?);
 • Se introduce un spor de pana la 30% pentru posturi greu ocupabile, acordat pentru o perioada de maximum 12 luni, posturi care nu se definesc si nu se spune ce se intampla dupe cele 12 luni (reluam procesul si astfel devine spor permanent?)
 • Proiectul de lege introduce spor de doctorat de 5.000 lei, acordat o singura data la obtinere, fara sa se specifice daca doctoratul este in domeniul in care activeaza beneficiarul. Punctual, proiectul de lege prevede ca la obtinerea titlului stiintific de doctor se va oferi un bonus de doctorat in valoare bruta de 5.000 lei.
 • Proiectul de lege contine ambiguitati in exprimare, de tipul: “au dreptul” in loc de “i se aplica salariul de baza din functia in care sunt numiti”;
 • Baza 1 este prevazuta la 1.625 lei, astfel ca din cauza cresterii salariului minim la 2.000 lei, primele 41 de clase sunt comprimate; de aici si incercarea prin studiu a acestui guvern de a ingheta salariul minim garantat in plata pe economie.
 • Proiectul de lege nu aduce echilibru intersectorial, adica: general maior, contraamiral – clasa de salarizare 68, profesor universitar cu 25 ani vechime are clasa de salarizare 71, medic primar are clasa de salarizare 67, registrator comercial IA la Oficiul National al Registrului Comertului are clasa de salarizare 73, judecator cu peste 20 ani are clasa de salarizare 99; ingrijitor prescolar cu studii medii/generale are clasa de salarizare 14, sora medicala, masor cu studii medii – clasa de salarizare 8, agent sef principal de politie/penitenciar are clasa de salarizare 12, asistent maternal profesionist, asistent personal profesionist, parinte social cu studii medii/generale – clasa de salarizare 12.

In concluzie este un proiect de lege prost si trebuie lucrat mai mult pentru a-l face adecvat, conchide Bogdan Hossu.

Sursa: Economica.net

Advertisements