Dezbateri aprinse ieri pe tema conditiilor de la Scoala de Agenti de Penitenciare de la Targu Ocna. 4 tipuri de reactii: (i) elevi care vad si spun ce vad (criticii), (ii) elevi care vad si spun ce trebuie (optimistii), (iii) fosti elevi ori actuali angajati care critica conditiile din scoala (revoltatii) si (iv) fosti elevi ori actuali angajati care considera ca oricare ar fi conditiile cei in cauza (spartanii). Lipseste reactia conducerii unitatii, pe care reactie am fi mai mult decat bucurosi s-o gazduim.

penitenciare-info_468x60

(i) criticii – au asteptari mari fata de Scoala si nu se sfiesc sa spuna asta. Si nu e mult, e normal: conditii de cazare, conditii de hranire si scolarizare de calitate. Plus respect din partea celor care-i pregatesc. Detinutilor incercam sa le asiguram asta, ar trebui sa o facem si pentru colegii nostri.

(ii) optimistii – accepta ca sunt si probleme si punctual nu se sfiesc sa spuna unde doare, dar isi asuma conditiile si trec peste neajunsuri. Nu-si contrazic colegii critici, dar considera ca exagereaza si ca n-ar trebui sa se planga. Fara sa fie asta intentia, sustin starea de fapt si valideaza practici suportabile dar incorecte.

(iii) revoltatii – au trecut printr-o astfel de experienta, intr-o forma sau alta, si isi doresc ca tinerii care vor lucra in sistemul penitenciar sa beneficieze de ceva mai bun. Reactiile lor demonstreaza ca nu s-au schimbat prea multe in Scoala si ca altele ar trebui sa fie standardele la care ar trebui sa se lucreze.

(iv) spartanii – un fel de romani verzi care s-au calit la greul penitenciarelor si cred c-ar trebui sa treaca cu totii prin aceasta incercare inainte de a-si putea spune agent de penitenciare. Conditii bune sunt pentru slabi cred dansii. Un fel de spartani caliti la nevoie, care altfel sunt foarte atenti ca statul sa le asigure si sa le dea acu’ ca-s agenti si ofiteri cu experienta.

(v) conducerea – cred ca sunt suparati. S-au straduit sa promoveze o imagine de “totu-i bine” si o astfel de dezbatere nu le convine. Se vor intoarce mai abitir impotriva celor care-si permit sa-i critice si o sa-si ia optimistii drept aliati pe oricine-i sprijina in a demonstra ca isi fac treaba, ca sunt utili si ca merita sa ramana acolo. De vazut daca se vor exprima cu privire la situatie. Eu zic ca nu. Dar, cine stie?!

Inchei cu trei citate:

  1. “Prima data te ignora, apoi rad de tine, apoi se lupta cu tine, apoi castigi” – Mahatma Ghandi.
  2. “Pentru ca raul sa triumfe, este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic”  – Edmund Burke.
  3. “Am eliberat mii de sclavi, si as fi putut sa eliberez alte mii daca ar fi stiut ca sunt sclavi” – Harriet Taubman.

Concluziile va apartin.

Advertisements