Intrebare: Domnule director al SNPAP Targu-Ocna, Vasile SCUTARU, v-ati trimite copilul sa invete la SNPAP Targu-Ocna?

Marturiile unor elevi umiliti de sistem inca de la inceputul formarii carierei lor profesionale ca agenti de penitenciare:

Ora 06:00. – Desteptarea frustrarii

penitenciare-info_468x60

Timpul pentru efectuarea de catre elevi a sectoarelor exterioare si interioare este foarte scurt (15 minute). Daca nu-l efectuezi exemplar esti pedepsit. Elevii si detinutii impart aceleasi sectoare. Frustrarea isi face aparitia dis de dimineata, cand elevii efectueaza sectoarele, iar detinutii privesc “cu admiratie” cum viitori agenti de penitenciare fac treaba in locul lor.

Uneori detinutii mai arunca cate un gunoi pe sectorul elevului pentru ca umilinta sa fie completa. Detinutii doar mentin curate in cursul zilei acele sectoare. Responsabilitatea este strict a elevului, care nu de putine ori este pedepsit discretionar (consemnat) de vreun agent indrumator mai frustrat, motivand ca sectorul elevului nu este OK.

Punctul culminant al sclaviei elevilor de la SNPAP Targu-Ocna il constituie Teatrul de vara: elevii smulg iarba cu mainile goale, fara echipament de protectie, spre deliciul vizual al detinutilor feriti de razele soarelui, la umbra vreunei cladiri sau vreunui arbore.

Micul dejun

Cascavalul are un miros ciudat care-l face imposibil de mancat si este mereu insotit de 2 felii de branza normala si 2 felii de branza topita. Hazul de necaz isi face aparitia la primele ore ale zilei, cand elevii glumesc pe seama celor “3 feluri de branza”. Uneori elevii mai primesc ori 1 crenvurst, ori un ou si o cana de ceai.

Pranzul

Elevii sunt obligati sa se prezinte la masa de pranz, sub sanctiunea consemnarii. Acestia merg incolonati pe 4 randuri, ghidati de vorbele de ocara, jignitoare, injurioase ale agentilor indrumatori. Toate aceste apostrofari nedeontologice se fac sub privirile detinutilor. Frustrarea si umilinta elevilor cresc spre apogeu.

Cina

In majoritatea zilelor elevii nu servesc cina deoarece este de o calitate indoielnica. Cina consta in cartofi fierti, peste care se adauga cascavalul ramas de la micul dejun. Nelipsiti sunt si taiteii fierti amestecati cu branza ramasa de la micul dejun. Uneori elevii primesc la cina mamaliga cu smantana sau branza “lungite cu apa”. Rareori se primeste ca supliment cate o jumatate de pulpa de pui sau o aripa.

In weekend se acorda hrana rece, doar sambata dimineata se mananca omleta, dar aceasta este servita in mici cantitati. O data pe luna se serveste si 1 cana de compot. Elevii care comenteaza cu privire la calitatea hranei sunt defavorizati si persecutati la examene.

Conditiile de cazare

Repartizarea pe camere de cazare (unele insalubre, imposibil de locuit) nu se face in ordinea mediilor de absolvire, ci dupa un criteriu nedescoperit inca de cercetatorii britanici. Caminul (pavilionul) A este acceptabil, acesta fiind renovat, insa caminul (pavilionul) B ar lasa cu gura cascata CEDO la capitolul conditii de cazare. N-ar fi o problema cu CEDO, Vasile SCUTARU ar minti la CEDO ca Raluca PRUNA. Intr-o camera sunt cazati 8-10 elevi.

Pe un coridor sunt doar 2 bai la 80 de persoane. Cei 160 de elevi barbati isi satisfac nevoile fiziologice in 12 WC, uneori sub presiunea orarului foarte riguros elaborat. Sunt zile consecutive cand apa potabila si cea menajera sunt oprite. Dupa 2 zile de la sistarea apei se apeleaza la tactica butoaielor cu apa. Nu vrem sa ne imaginam cum arata in tot acest timp WC-urile. Comuna primitiva ar invidia SNPAP la conditii tartarice. In unele camere din pavilionul B exista atat de mult mucegai, incat nu se poate locui. In ciuda acestui fapt, elevii sunt obligati sa doarma in acele camere.

In zilele de iarna caldura se asigura cu portia, in intervalul orar 22:00-00:00 si 05:00-06:00. Din aceste doua cauze multi elevi se imbolnavesc foarte grav in perioada de scolarizare. Centrala termica este in fiecare an defecta din cauza “unei piese”. Justificarea data elevilor pentru frigul din camere, cauzat de defectarea centralei termice, vine ca filmul de pe PRO TV „Home Alone (Singur acasa)”, in fiecare an, de sarbatori.

Curatenia

Curatenia in SNPAP Targu-Ocna se face cu materiale (maturi) cumparate de elevi. In primele doua saptamani de scoala (cand elevii nu au voie sa paraseasca Scoala) elevii sunt obligati sa cotizeze cu aproximativ 2 lei la agentul indrumator Alexandru LĂZĂRESCU, ca acesta sa cumpere “la suprapret” maturi pentru asigurarea curateniei sectoarelor elevilor. Din informatii aflam ca Alexandru LĂZĂRESCU cumpara maturile la pret dublat, inseland elevii. Chiar daca ar fi fost onesc cu pretul domnul Alexandru LĂZĂRESCU, masura luata este tot una ilegala, deoarece este interzis sa soliciti bani de la elevi pentru a cumpara materiale necesare asigurarii curateniei SNPAP.

Cursurile

Profesorii inmaneaza 1 curs elevilor in format hartie si ii obliga pe acestia sa il xeroxeze. SNPAP are xerox, dar nu functioneaza pentru elevi, acestia fiind obligati sa il xeroxeze pe bani proprii, deoarece sunt examinati ulterior de aceiasi profesori care au uitat cum se preda scolareste un curs. In schimb se cere performanta. Elevul care ia nota mica la examen este consemnat in unitate. CONSEMNAREA ESTE ILEGALA, indiferent ca este stipulata in Regulamentul de ordine interioara. PRIVAREA DE LIBERTATE, indiferent de modul ei de savarsire, este INFRACTIUNE.

Acest articol reprezinta marturiile unor absolventi ai SNPAP Targu Ocna care sunt dispusi sa dea declaratii in fata inspectorilor DIP ai ANP si/sau in fata organelor de cercetare penala, dupa caz.

Anunțuri