Al treILEA director repetent la management se gaseste la Penitenciarul Oradea

Al treILEA director repetent la management se gaseste la Penitenciarul Oradea
Al treILEA director repetent la management se gaseste la Penitenciarul Oradea

Viata bate filmul si la Penitenciarul Oradea – o puscarie in deriva, in care se cultiva de sus in jos: oportunismul, tupeul, sfidarea, obraznicia, minciuna si amatorismul. In acel paradis al deficientelor ILEA (in imagine, in stanga) devine un exemplu de reusita profesionala in penitenciare, al carui unic scop este acela de a incasa salariul directorial. Nu degeaba a fost premiat de Tat’su Mare Bejan cu cateva 50-uri la suta pentru meritul exceptional de a fi pamant uscat de flori.

Servicii penitenciare.info

Daca v-ati intrebat care-i treaba cu expresia “Al treILEA director” din titlu, va explic imediat: Pe langa evlaviosul Barba-Lata Nazare de la Aiud si penalul de calitate inferioara Feodorof de la Tulcea, se pare ca-si face aparitia vertiginos pentru a-si depune candidatura pentru al treilea post, inca vacant, de repetent la management, domnul Ioan ILEA. Si uite-asa se inchide triunghiul conjugal (Nazy, Feo si Ilea)!

Recent, o echipa de control a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) a descoperit deficiente in fiecare sector de activitate al Penitenciarului Oradea, deficiente pe care le vom semnala in urmatoarele articole. Suntem curiosi ce masuri va lua domnul director general al ANP, Marius Vulpe, cu managerul Ioan ILEA, sau cum s-ar pronunta sefa suprema a Justitiei, Raluca Pruna, cu privire la calitatea managementului din Penitenciarul Oradea.

In urmatorul articol vom aduce in discutie deficientele de la Biroul Resurse Umane din Penitenciarul Oradea.

22 de comentarii

  1. O infuzie de logica, rationament si gandire prabuseste sistemul. Faceti un exercitiu de imaginatie va rog… O echipa de agenti de penitenciare schimba locul de munca cu o echipa de profesori de la universitatea X. Intrebare?…. Care institutie rezista?

 1. „Stilul autoritar-opresiv este cel in care cuvantul cheie este supunerea; liderul poate avea o competenţă profesională scăzută in domeniul respectiv. Liderul e inconjurat de un cerc de şefi de departament obedienţi. Foloseşte motivatorii extrinseci, este inflexibil in legătură cu programul şi cu alte detalii, şi aplică sancţiuni dure (cum ar fi concedierea), in mod arbitrar. Comunicarea managerială are loc numai pe verticală, de sus in jos. In schimb, se va dezvolta comunicarea neoficială intre angajaţi, cu rolul de „sabotare“ a şefului autoritar. ” Rensis Likert
  Este mai putin corect, stimate domn Cosmin Dorobantu a indica ca si vinovat un lucrator de penitenciar ori un lider, deculpabilizand sistemul si acoperindu-i ineficienta, decat sa creionati imensele probleme de fond pe care sistemul penitenciar le are.
  S-a sprijinit acest stil de conducere inclusiv de sindicate. Abuzul si opresiunea nu au fost facute de lideri „solitari”, au fost cursivitati impuse de sistemul in sine. Bine inteles, un gram de competenta amestecat cu constiinta ar fi trebuit sa duca la demisia tuturor dintr-o functie in care iti era impus sa perpetuezi stari de abuz. Nu este cazul in acest sistem, „fisa postului” impunand un stil de conducere autoritar-opresiv, bazat pe compromiterea personalului, tarat prin comisii de disciplina pentru te miri ce, comisii care odata descoperite neconstitutionale au nascut un curent care ar putea duce la o alta abordare manageriala in viitor, anume stilul de conducere democrat-consultativ.
  In fapt, ceea ce se face acum de catre sindicate, atacand persoane lider se suprapune cu un stil opresiv al unui lider care acum este erijat in lider de sindicat, iar opresiunea este canalizata tot pe o persoana, nu pe un sistem care a nascut, sustinut si format acest tip de lider.
  Culpabilizarea angajatului, lider sau nu, perpetueaza starea de eroare, atentia fiind din nou mutata catre persoane, in momentul cand, cu totii stim, sistemul in fond este singura problema unde ar trebui canalizate toate fortele unei schimbari.
  Schimband un lider cu un altul fara sa modificam sistemul integral este pe cat de ineficace pe atat de daunator pentru un sistem ce trebuie reformat din temelii cat mai urgent.
  Obiectiv privind, un lider speriat de vreun oarecare sindicat devine din punct de vedere managerial mult mai periculos. Ceea ce faceti d-voastra acum coincide cu modalitatea si abordarea autoritara tocmai a celor ce ii atacati. Abuzurile persista, angajatii sunt lipsiti de libertatea de miscare, supusi in continuare unui sclavagism de tip modern, frica le este inoculata in continuare.
  Schimband liderul, nu veti atinge sistemul.
  Atingand sistemul, liderii se vor schimba.

  1. Sistemul este format din persoane. Nu poți schimba sistemul dacă ții in funcție aceiași oameni. Exista doua variante: 1. (de compromis) schimbi mentalitatea si modul de lucru al factorului decizional. 2. Elimini persoanele incompetente, înlocuindu-le cu oameni vizionari.

   1. Nimic mai adevarat, stimate domn, dar eliminand uneltele opresive, distrugand mecanismele dictatoriale, mai plastic, lasand calaul fara topor, va fi nevoit sa-si schimbe radical abordarea, perceptia si stilul managerial. Au in continuare topor. Vizionarul la care faceti referire este un comandant adus pe campul de batalie care, intre rafale de mitraliera, incearca sa promoveze pacea strangand o biblie sub brat, soptind in acelasi timp o utopie. Luati munitia, interziceti mitralierele, opriti represiunea cu toate uneltele ei si liderii vor trebui sa negocieze, vor fi nevoiti sa comunice, sa faca pace. Este razboi acum.

   2. Plangerea penala, procuror care instrumenteaza abuzul in serviciu, incalcari ale constitutiei, ale legislatiei muncii, ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale oamenilor, blocaj si punere la dispozitie a celor in cauza, menegement suprimat si blocat, institutie in colaps, prabusire iminenta a sistemului, sindicat ce isi pierde utilitatea, angajati ce isi pierd loc de munca, idealism si perfectiune ce spulbera tot sistemul cu o bomba pe care nici d-voastra, stimate sindicate, nu doriti sa o activati.

  2. Bravo dotore Laurentius. Apropo se impune demararea unei analize a doctorilor din sistem urios care va fi procentul de plagiate. La buna vedere

 2. „Penitenciarul Oradea – o puscarie in deriva” !? Constat cu regret ca singura preocupare a unor „colegi” din unitate a ramas sa denigreze munca si rezultatele de ansamblu ale lucratorilor care isi desfasoara activitatea in Penitenciarul Oradea. Faptul ca in ultimii ani nu s-a putut discuta despre telefoane mobile sau droguri in unitate, despre probleme de integritate evidentiate in dosare penale, mobilizarea exemplara atunci cand am avut evadare, gestionarea starilor tensionate din perioada protestelor etc sunt toate trecute cu vederea, prin sustinerea unui articol lipsit de obiectivitate. Este adevarat ca sunt mai multe probleme, dintre care unele vor putea fi rezolvate iar altele NU! Sa nu uitam ca in momentul de fata raspunderea disciplinara este practic paralizata prin Decizia CCR, astfel ca, orice abatere disciplinara, indiferent de gravitate si de calitatea persoanei care o comite (inclusiv director unitate) are sanse sa scape nepedepsita. By the way, nu am observat o preocupare din partea sindicatelor pentru rezolvarea acestei probleme.

  1. Daca ati pus acest comentariu, nu cred ca sunteti atat de OBIECTIV pe cat vreti sa lasati impresia ca sunteti. In primul rand articolul acesta ese o introducere in lungul sir de artivole care vor aparea despre Penitenciarul Oradea. Daca eu mint in articolele acestea, inseamna ca si ANP minte in notele de constatare pe care le intocmeste DIP-ul.

   Daca problemele de la Penitenciarul Oradea NU pot fi rezolvate inseamna ca factorul decizional din acea unitate este mediocru.

   Referitor la raspunderea disciplinara va dau dreptate. Pentru functiile de conducere exista institutia revocarii, care da roade acolo unde managementul este defectuos.

  2. Obiectiv cred ca este de sex feminin si lucreaza la secretariat.

   Unele lucruri sunt adevarate, dar tot acolo s-au strecurat si ERORI monumentale, de exemplu destituirea din functie a unui agent aflat in concediu medical.
   Si lista erorilor este lunga, controlul a descoperit doar o mica parte dintre ele.

   E regretabil faptul ca penitenciarul Oradea s-a luat la concurs cu Penitenciarul Tulcea si al ei director. In sens negativ, desigur.

  3. Aceste cuvinte…ne doare !Problema ,așa cum o abordezi tu,pornește din partea superioară a spiralei…cu diferența că nu se discutau decât lipsurile domnului doctor într-ale manageriatului !Fi atent și nu deturna discuția de la incompetența directorului,nu de alta,dar,în prezența anonimatului mă vei face să cred că ești chiar el !

  4. Sunt convinsa ca in fiecare penitenciar exista si oameni onesti, muncitori, cu frica de Dumnezeu, educati pe principii sanatoase, dar pentru ca tac ( accepta in mod tacit, conform principiului ” sa-mi vad de treaba”,mizeriile,nelegiuirile conducerii ) se fac vinovati de „complicitate morala” ( care,din pacate, nu-i pedepsita decat de legile nescrise ale vietii).
   Tacerea individuala ne face culpabili, deschidem portile mediocritatii!

 3. Domnule Dorobantu, as avea o intrebare la dumneavoastra, conform prevederilor legale in vigoare care este durata mandatului unui director de unitate? Exista vreuna , sau e nelimitat. Va multumesc

 4. Probabil, acesta este cantecul de pe urma pentru managementul dezastruos practicat de catre directorul Ilea.

  Pana acum, cu pieptul flescait la inaintare, secretara blonda se falea cu realizari marete. Acum se constata ca totul era un miraj ieftin, dar pe care DG Vuple / Bejan s-au facut ca nu il vad, dar care a fost recompensat constant cu majorari de 50%, atat pentru director, cat si pentru obedientul Tirtiu, baiatul de casa al directorului Ilea.

  A trebuit sa vina controlul de fond si sa constate deriva in care se gaseste Penitenciarul Oradea, de mai multi ani, dezastrul din zona de resurse umane, rautatile si invidia, superficialismul si indiferenta care bat tot mai des la usa, aproape in fiecare zi.

  Oare neputinta de a folosi banii pusi la dispozitie de un buget generos in anul 2016 nu este cea mai elocventa dovada a managementului defectuos?

  Ce mai asteapta DG Vulpe, inca o evadare sau achizitie trucata de medicamente la penitenciarul Oradea sau un nou episod Tulcea (favorizarea infractorului), pentru a se hotara sa faca curat in propria ograda?

 5. Nu cred ca ANP o sa ia masuri impotriva ultimilor Directori loiali. Sa nu uitam ca d-l DG. ANP. VULPE MARIUS, este cel care a montat(conform instiintari de la consiliului FSANP) , camere de luat vederi in foisoare orientate pe agentii din serviciu! Ne mai mira ceva?! E bine sa lovim in subordonati, decat sa remediem problemele.

Comentariile sunt închise.