sa-vezi-minune-detinutii-sunt-executati-silit-pentru-prejudiciile-produse
Sa vezi minune! Detinutii sunt executati silit pentru prejudiciile produse!

Evident ca asta trebuia facut de multisor chiar daca un atare lucru este motiv de suparare pentru cei care-au produs aceste pagube. Dar, cine stie, poate-is scuteste doamna Pruna de un, sa zicem, 10% pentru conditii improprii de detentie. Deja s-a gasit un politician de duzina de pe la Braila sa eticheteze actiunea de recuperare a prejudiciilor ca fiind “tortura”. Bine ca nu e tortura pentru noi sa platim impozite ca sa-i tinem accolo.

Puscariile din mai toata tara stau iar pe un butoi cu pulbere gata sa explodeze. Conturile a sute de detinuti, obligati prin sentinte judecatoresti sa achite prejudiciile create in urma comiterii unor infractiuni, au fost blocate. In timp ce ANAF-ul ii executa pe puscariasi, datornicii acuza conducerile inchisorilor ca incalca legea umblandu-le si la conturile personale, alimentate de familii.

Pe adresele penitenciarelor din toata tara au inceput sa ”curga” adrese oficiale cu antetul ANAF prin care puscariasii obligati prin sentinte judecatoresti de condamnare sa achite prejudicii nerecuperate in urma unor fapte penale sunt somati sa-si plateasca datoriile. In baza acestor documente fiscale, sefii de puscarii au blocat imediat – precum orice organ fiscal care actioneaza in cazul oamenilor aflati in libertate -, tot ce inseamna cont bancar.

Asa se face ca, peste noapte, sute de infractori datori la stat din diverse motive s-au trezit ca nu mai au bani sa-si cumpere nici macar un covrig de la buticul inchisorii sau sa dea un telefon acasa, pentru ca le-au fost golite cartelele de plata. De aici si pana la revolta nu a fost decat un pas, asa ca puscariasii lipsiti de orice sursa de venit s-au dus cu jalba-n bat la sefii de sectii pentru a primi explicatii.

In timp ce ANAF-ul ii executa pe puscariasi, ei ameninta cu greva foamei

Asa au aflat ca atat conturile in care li se vireaza sumele pe care le primesc drept salariu daca muncesc dupa gratii, dar si cele personale, ce pot fi alimentate de familii, de prieteni sau de organizatii de binefacere, au fost blocate la gramada. ”Ilegal”, spun ei, amenintand cu greva foamei.

Pe ce se bazeaza sutele de hoti datori la stat care spun ca vor intra in greva foamei atata vreme cat unui roman, la randu-i dator la stat, aflat insa in libertate, i se blocheaza absolut toate veniturile oficiale, indiferent de provenienta lor?

Pe Decizia 3/2016 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) care prevede ca prejudiciile care urmeaza a fi recuperate (creante fiscale, altele decat despagubiri civile) pot fi retinute doar din veniturile obtinute nu si din conturile personale. ”(…) se stabileste ca veniturile realizate ca urmare a muncii prestate de persoanele aflate in executarea unor pedepse privative de libertate pot fi poprite pentru executarea unor creante fiscale stabilite prin hotarare de condamnare”, se spune in decizia Inaltei Curti. Totodata, Legea 254/2013 privind functionarea puscariilor legifereaza ca venit al puscariasului doar sumele obtinute de acesta prin munca.

Dumitru Garbacea: ”E un alt instrument de tortura psihica indreptat impotriva detinutilor”

”Nimeni nu acuza ANAF, pentru ca si detinutii trebuie sa-si plateasca datoriile la stat. Problema este la ANP (n.r. Administratia Nationala a Penitenciarelor) care nu pune corect in aplicare Legea 254/2013 si mai apoi o hotarare a Inaltei Curti din 2016 care spun clar ca pot fi blocati doar banii obtinuti de detinuti in urma prestarii unor munci. In acest context, vorbim de un alt instrument de tortura psihica indreptat impotriva detinutilor. Fara nici un ban, detinutul nu mai are cum sa ia legatura cu exteriorul. Legal, ANP-ul nu are voie sa se atinga de sumele pe care detinutul le primeste de la familie sau de la cine-stie-ce organizatii de binefacere sau biserici. Sunt conturi separate”, ne-a declarat Dumitru Garbacea, presedintele Organizatiei Consiliul Local al Tinerilor din Braila.

Pana in acest moment, situatia blocarii tuturor conturilor puscariasilor executati de ANAF a fost semnalata prin organizatii de apararea drepturilor detinutilor la penitenciarele Galati, Braila, Colibasi, Gaesti insa exista informatii ca sistemul se aplica la nivel national.

Sursa: Libertatea

Advertisements