guvernul-transmite-catre-parlament-proiectul-legii-care-reduce-pedepsele-cu-inchisoarea-pe-motiv-de-conditii-improprii
Guvernul transmite catre Parlament proiectul legii care reduce pedepsele cu inchisoarea pe motiv de conditii improprii

Conform Mediafax Guvernul tine sa puncteze cu o initiativa de gratiere mascata la capitolul ‘reusite’. Ne-am facut datoria, am atras atentia in legatura cu problemele cu acest proiect. Ramane de vazut ce decizie va lua viitorul Parlament.

Accesare > platforma e-commerce, Inscriere > sindicatul omnia-anp, Inscriere > exercitii proba scrisa admitere (avansat), Inscriere > simulare interviu admitere

Potrivit proiectului adoptat miercuri de Executiv, pentru fiecare luna petrecuta in conditii necorespunzatoare, detinutilor urmeaza sa li se scada trei zile din pedeapsa primita. Prin conditii necorespunzatoare, se intelege un spatiu de detentie mai mic de trei metri patrati pentru fiecare detinut. Aceasta prevedere ar urma sa se calculeze pentru detinutii care se afla in astfel de conditii necorespunzatoare de detentie, incepand cu data de 24 iulie 2012, conform proiectului de lege. Reducerea ar urma sa fie acordata din oficiu si nu va fi conditionata de vreo cerere, ea urmand sa se aplice si pentru arestul preventiv. Nu vor beneficia de ea detinutii aflati in spitalele penitenciarelor.

“Proiectul de lege isi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care executa pedepse privative de libertate in conditii de supraaglomerare severa si de a contribui, in acelasi timp, la degrevarea penitenciarelor. Astfel, toate persoanele private de libertate vor avea in mod automat vocatia de a beneficia de liberarea conditionata, daca indeplinesc conditiile stabilite prin proiect, respectiv care au fost sau sunt cazate in conditii de supraaglomerare, insemnand un spatiu mai mic sau egal cu 3 mp/detinut. In acest mod, masura reglementata depaseste cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu – acordarea compensarii operand din oficiu, nefiind conditionata de formularea unei cereri de catre persoana detinuta – inscriindu-se in masurile generale ce vizeaza imbunatatirea conditiilor de detentie in penitenciare”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Problemele sistemului penitenciar din Romania privind supraaglomerarea si conditiile de detentie au fost constatate pe parcursul mai multor ani de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), printr-o serie de hotarari.

Sursa: Mediafax

Advertisements