Valentin Nazare, directorul de la Penitenciarul Aiud, isi asteapta ordinul de revocare pentru management defectuos

valentin-nazare-directorul-de-la-penitenciarul-aiud-isi-asteapta-ordinul-de-revocare-pentru-management-defectuos-2
Valentin Nazare, directorul de la Penitenciarul Aiud, isi asteapta ordinul de revocare pentru management defectuos

Nazare Valentin, directorul de la Penitenciarul Aiud are deja propunerea de revocare din functie pe masa ministrului justitiei. Zilele ii sunt deci numarate incompetentului. Si, bine-ar fi pe viitor sa putem evita astfel de specimene in astfel de functii. Am scris si noi, a constatat si ANP. Si, iata ca – in cele din urma – apar si masuri. Motive sunt destule. Mai jos doar o sinteza.

Nazare asta, a aparut Valentin la Aiud in calitate de imputernicit – daca-mi amintesc bine – in vremurile de demult ale chestorului Bala. Dupa care s-a definitivat in functie in urma unui ‘concurs’. N-a prea stralucit, dar incet-incet si-a descoperit geniul si anvergura de lider regional si sef major de temnita.

Nu stiu daca-i chiar asa, si sa fie o supralicitare din partea unui personaj mediocru trezit in functii mari, cert e ca dupa ce-a devenit cneaz la Penitenciarul Aiud i s-au trezit si pornirile de unic stapanitor: favoriza pe cine credea de cuviinta, pedepsea pe cine avea chef, folosea dotarile unitatii cum avea nevoie, deseori in interes personal.

A fost un conflict cu sindicatul, l-a pierdut recent. Si-a cerut scuze, a promis ca nu mai face. Si, de ceva timp nu iese din cuvantul liderului de sindicat de acolo. Ceea ce n-ar fi rau daca n-ar face numai brasoave si dac-ar avea habar cum s-ar conduce un penitenciar atunci cand nu-l mai poti stapani pe principiile feudale pe care l-ai primit.

Nu demult, stiti cred povestea, a matrasit un concurs. ANP a constatat nereguli a sesizat organele in drept, nu l-a anulat insa considerand ca are sanse mai bune in justitie. Gresit in opinia noastra, dar decizia este in alta parte. Adevarul si dreptatea conteaza mai mult decat interesul de moment al institutiei. Si, pe termen lung, o sa ni se sparga in cap aceste decizii.

Partea pozitiva a reactiei ANP este ca toate incidentele care l-au avut drept ‘erou’ pe Nazare au constituit un probatoriu care a fost transmis ministrului justitiei pentru revocarea din functie pentru incompetenta manageriala. Motiv de mare neliniste pentru cneazul nostru de la Aiud, care se vede in neplacuta pozitie de a fi vanturat din functie.

Din rechizitoriul ANP retinem ca in materie de gestiune a resurselor umane directorul insusi a patronat un sistem abuziv si care-a ignorat in mare masura regulile in materie: angajatii semnau dar nu primeau fise de post, imputernicitii nici macar nu aveau, baza legala pentru avansari era o enigma, iar modificarile in state erau uitate cu anii.

Sigur ca maretia sa si camarila din dotare nu mai faceau interviuri cu ocazia evaluarii competentelor profesionale si evident nici n-aveau ce consemna asa cum prevede procedura in vigoare. Si, foarte important, toti cei din anturaj primeau calificative de Exceptional fara sa fie vreo justitificare obiectiva a punctajului acordat. Asa pohtea voievodul Nazare.

Chirii erau compensate pentru prieteni pe baza unor contracte care n-aveau nici macar adresa presupusului imobil inchiriat. Iar, propunerile pentru acordarea majorarilor de pana ala 50% se faceau evident pe ochi frumosi si capete plecate, iar argumentatia indeplinea conditiile copy – paste.

Consemnarile referitoare la pregatirea profesionala si instructia tragerii erau, ati ghicit, masluite si n-aveau nicio legatura cu nevoile obiective ale personalului si nici cu ce s-a intamplat de fapt. Nazare evident ca le-a semnat.

Daca de resurse umane si formare profesionala n-a avut pricepere sa se ocupe, nici macar de accesul in unitate nu s-a ocupat. In esenta, controlul accesului asa cum este organizat de catre competentul nostru, banuim cu sfatul adjunctului de specialitate, este o gluma. Cu precadere avand in vedere ca se ajunge in situatia ca personalul sa fie planificat simultan in mai multe posturi printre care si cel de la controlul accesului.

Probleme sunt si pe perimetru si la centrul de supraveghere electronica si la executarea misiunilor exterioare sau a interventiei in situatii de criza. Lista deficientelor este extraordinar de lunga, dar n-as intra in detalii pentru a nu da idei celor cu mai multa imaginatie decat domnul Nazare, inca director la Penitenciarul Aiud.

Si in materie de lucru cu detinutii se dovedeste a fii un ageamiu domnul Nazare. Plangeri sunt destule, iar ANP a gasit foarte multe elemente de procedura nerespectate care fac ca aceste plangeri sa aiba motive intemeiate, in contextul in care cele mai multe incalcari au fost dispuse direct de catre Nazare si acolitii acestuia. Prin vara sesizam si noi cateva, ANP a descoperit si mai multe. Iarasi, nu intru in detalii pentru a nu da idei.

Atat deocamdata. Ar mai fi Medical, Economic-Administrativ si alte sectoare mai maruntele de povestit pentru a arata imaginea exacta a dezastrului de la Penitenciarul Aiud. Nu exista practic sector de activitate in care ANP sa nu fi constatat cel putin 20 de abateri flagrante de la lege, toate intamplate sub obladuirea mesterului Nazare.

Doar ca povestea incompetentei celui care-a fost Valentin Nazare, directorul Penitenciarului Aiud e prea lunga si prea urata pentru a o spune in toate detaliile pe un blog citit de un public ceva mai larg decat angajatii penitenciarelor. Dar, cine stie, daca autoritatile nu-si fac treaba poate revenim.

Anunțuri

29 de comentarii

 1. Situatii asemanatoare in ceea ce privesc concursurile aranjate sunt si in alte penitenciare.Apropiati ai directorilor, adjunctilor,au fost castigatorii posturilor care au fost scoase la concurs.Anp-ul ar trebui sa verifice toate penitenciarele in aceasta privinta.Se vede cu ochiul liber din gloata de candidati cum au fost triati pana la scris aproape toti ramanand doar candidatii „ilustrii” in finala si inca vreun necunoscut asa de ochii lumii.

   1. Multumesc! Am inteles, adica 2478/C/2010 iar in ultima instanta in contencios administrativ.O seara placuta in continuare.

   1. Puteti adresa o petitie Corpului de control al ministrului justitiei care:

    l) efectuează, în baza ordinului ministrului justiţiei, controlul asupra modului de organizare şi desfăşurare a concursurilor sau a examenelor de ocupare a posturilor vacante, respectiv de promovare ori avansare a personalului din cadrul ministerului, precum şi din instituţiile şi unităţile aflate în subordinea sau coordonarea acestuia;

    m) sesizează organelor abilitate posibilele fapte infracţionale rezultate în urma verificărilor efectuate în exercitarea atribuţiilor din prezentul regulament;

    Corpul de control al ministrului este o structură de autoritate, care beneficiază de independenţă operaţională, subordonată direct ministrului justiţiei.

 2. Nici nu mai stim pe unde sa scriem, ca sa ramana scris. Desigur, executarea lui Feo si a lui Nazare este foarte importanta, deosebit de importanta, adevarat „breaking news” pentru sistemul penitenciar. Dar ar mai fi si altele. De exemplu, un detinut s-a spanzurat acum cateva ore in penitenciarul din Iasi. S-au mai intamplat din astea, nu-i asa? Si nu tin de calitatea managementului, nu-i asa? Va rugam sa cereti o statistica la ANP Central privind astfel de morti, pe ultimii 5 ani. Nu va mai chinuiti, va dam noi topul. La o distanta foarte mare fata de pluton se situeaza PPoarta Alba, P Iasi si P Slobozia. Traiasca managementul penitenciar! Macar pana la pensie.

   1. Avem o statistica ampla. Sper ca in cateva ore sa o gasim, poate dam si un link. O astfel de situatie, a fost ceruta si de cei de la site-ul luju.ro, deci are un caracter oarecum oficial. Banuim ca cei din ANP nu au mai taiat si din numarul de morti la raportare. Doamne, iarta-ne! Revenim.

   2. Nu am gasit inca documentul. Va asiguram de intreaga noastra bunavointa. Nu ne erijam. Il vom gasi si vom reveni. Dupa cum va spuneam, este vorba si despre o solicitare a celor de la luju.ro. Situatia foarte ampla, de altfel, a fost publicata in site, dar numai un ochi avizat ar putea extrage lucruri cu adevarat importante de acolo. Desigur, ca peste tot, lumea mai si moare prin inchisori. Numai ca, vreau sa va spun in deplina cunostinta de cauza, dupa ce ca penitenciarele Poarta Alba, Iasi si Slobozia erau in top la numarul de morti, de genul celor spanzurati pe carantina, intre timp, dupa publicarea listei negre, bilantul a devenit si mai… negru. Acum cateva luni s-au mai adaugat alte decese, da, tot la Slobozia si astazi la…Iasi. Management negru de black saturday. Iar noi ii executam in piata publica pe vestitii manageri Feo si Naza. Va mai spuneam si altadata. Vinovatii pentru starea noastra jalnica ne rad in nas, sunt in alta parte. Domnul Dobrica, fost antim de-al nostru, in noua calitate, aproba stagii de formare de cate o luna la Gradistea, in fieful SRI-ului. Ca sa dvenim si noi camp tactic, probabil. Numai ca ospatarii si marinarii pot fi dusi si in Virginia, la sediul CIA, tot ospatari si marinari raman. Dar noi avem bani de cheltuit pentru imbunatatirea managementului („antiterorist”).

   3. Am gasit o situatie, dar nu cea mai noua. Sper ca asta este situatia ceruta de luju.ro, dar ea trebuie adusa la zi. Titlul pus de ei la raspunsul ANP a fost „Cifrele mortii”, initial. Dupa o parere personala, nimeni din cei care si-au aratat incompetenta, poate din culpa, poate din exces de zel, poate din teama ori jemanfisism minimalizator (il banuim aici pe prietenul nostru fost director la P.Slobozia, respectiv dl.DGA, fost si DG, dar degeaba)nu ar mai trebui in veci, nici macar ca imputerniciti, sa ocupe vreo functie de manager general in ANP Central. Dar o mana spala pe alta, nu-i asa? . Cainii latra, caravana trece, Feo e de vina pentru tot. Nea Gigi merge mai departe cu caciula pe frunte si cozoroacili in vant. Cu roman sau fara Roman.

  1. Ok. Scuze pentru deranj. Niste prostii, normal. Pentru conformitate, dam si link-ul, ca sa judece fiecare, dupa cum il duce capul, pe persoana fizica. O seara tot mai buna. Poate postati ceva si despre spanzuratul de astazi, totusi. Numai bine.
   http://www.luju.ro/institutii/penitenciare/cifrele-mortii-in-puscariile-din-romania-se-inregistreaza-cate-un-deces-la-fiecare-3-zile-in-ultimii-5-ani-au-pierit-in-penitenciare-502-oameni-dintre-acestia-425-au-murit-din-cauza-bolilor-din-2010-pana-in-2014-s-au-sinucis-73-de-detinuti-majoritatea-ado

   1. antime,de data asta cred ca a scris ala rau tare!
    Pai tu vei vrea ca hotii sa fie nemuritori?Ba,dreptul la viata inseamna sa nu-l omoare altul……da’el poate sa faca ce vrea cu viata lui!Incepem sa facem teoria drepturilor absolute si relative?Ai terminat cu teoria conspiratiei si incepi cu teoria vietii nemuritoare in puscarii?

    !

  2. Draga „Antim” nu e corect sa faci clasamente si topuri(ca e P. Alba, ca e Slobozia, ca e Iasi etc.), ci ar trebui sa elogiezi munca celor care desfasoara activitati directe cu detinutii de la cel din postul de paza pana la director (este doar un sfat), nu stiu unde lucrezi, dar probabil nu ai trecut prin astfel de incidente in care sa fii implicat direct, sa constati tu ca supraveghetor un astfel de deces, ca astfel erai mai retinut in a critica pe x sau y ( ca e vinovat Dobrica, Ionica, Xulica etc). Asta ar trebui sa facem toti pe aceste site-uri, sa elogiem munca noastra, sa fim uniti, sa ne aparam reciproc fata de cei din afara care ne critica activitatea. Ce ar fi putut face un supraveghetor pentru a preveni un astfel de incident, cand are de supravegheat un numar mare de camere si de detinuti, cand arhitectura nu te ajuta in astfel de situatii, indiferent de penitenciarul unde se intampla, dar nu-i nimic, „vinovat e Mate si Banuta si toti care coordoneaza activitati specifice in unitati”, si care fac sistemul sa functioneze cu toate neajunsurile lui. Apropo cu privire la cel spanzurat, stii ce prevad anumite reglementari, „ca fiecare poate dispune de propriul corp”.

  3. Bai Antime, ia du te ba tu si pune.l la zid pe sectoristul din cartierul X pt k s.a spanzurat un psihopat. Ia i.al tu la p… p.ala de la BCCO ca in X oras se consuma droguri. Intelege ba dreq odata k nu suntem badiguarzii detinutilor. Vrea sa se omoare, n.are de cat

   1. Da si nu. Sint cazuri in care n.ai de unde sa stii ce are in cap hotu, da cum a fost la Gherla cind psihologu a zis ca asta se poate sinucide si tu il cazezi tot singur pe camera si dimineata il gasesti cu strangul in git,cum e?

 3. De ce lasa ANP concursurile pe mana unora ca Nazare sau Feodorof? De ce nu iau in calcul ca aceste personaje fac sistemul de ras? Si apoi se mira ANP de ce este injurat de angajatii din teritoriu!

 4. buna ziua,imi puteti spune va rog daca a fost anulat concursul de la aiud sau daca persoanele declarate admise au fost incadrate?Va multumesc

   1. daca a fost un concurs „matrasit” si sa descoperit asta de ce credeti ca nu a fost anulat?Sau nu se poate anula un concurs?Sa mai intamplat sa se anuleze vreun concurs?Va multumesc de raspuns

Comentariile sunt închise.