valentin-nazare-directorul-de-la-penitenciarul-aiud-isi-asteapta-ordinul-de-revocare-pentru-management-defectuos-2
Valentin Nazare, directorul de la Penitenciarul Aiud, isi asteapta ordinul de revocare pentru management defectuos

Nazare Valentin, directorul de la Penitenciarul Aiud are deja propunerea de revocare din functie pe masa ministrului justitiei. Zilele ii sunt deci numarate incompetentului. Si, bine-ar fi pe viitor sa putem evita astfel de specimene in astfel de functii. Am scris si noi, a constatat si ANP. Si, iata ca – in cele din urma – apar si masuri. Motive sunt destule. Mai jos doar o sinteza.

Nazare asta, a aparut Valentin la Aiud in calitate de imputernicit – daca-mi amintesc bine – in vremurile de demult ale chestorului Bala. Dupa care s-a definitivat in functie in urma unui ‘concurs’. N-a prea stralucit, dar incet-incet si-a descoperit geniul si anvergura de lider regional si sef major de temnita.

Nu stiu daca-i chiar asa, si sa fie o supralicitare din partea unui personaj mediocru trezit in functii mari, cert e ca dupa ce-a devenit cneaz la Penitenciarul Aiud i s-au trezit si pornirile de unic stapanitor: favoriza pe cine credea de cuviinta, pedepsea pe cine avea chef, folosea dotarile unitatii cum avea nevoie, deseori in interes personal.

A fost un conflict cu sindicatul, l-a pierdut recent. Si-a cerut scuze, a promis ca nu mai face. Si, de ceva timp nu iese din cuvantul liderului de sindicat de acolo. Ceea ce n-ar fi rau daca n-ar face numai brasoave si dac-ar avea habar cum s-ar conduce un penitenciar atunci cand nu-l mai poti stapani pe principiile feudale pe care l-ai primit.

Nu demult, stiti cred povestea, a matrasit un concurs. ANP a constatat nereguli a sesizat organele in drept, nu l-a anulat insa considerand ca are sanse mai bune in justitie. Gresit in opinia noastra, dar decizia este in alta parte. Adevarul si dreptatea conteaza mai mult decat interesul de moment al institutiei. Si, pe termen lung, o sa ni se sparga in cap aceste decizii.

Partea pozitiva a reactiei ANP este ca toate incidentele care l-au avut drept ‘erou’ pe Nazare au constituit un probatoriu care a fost transmis ministrului justitiei pentru revocarea din functie pentru incompetenta manageriala. Motiv de mare neliniste pentru cneazul nostru de la Aiud, care se vede in neplacuta pozitie de a fi vanturat din functie.

Din rechizitoriul ANP retinem ca in materie de gestiune a resurselor umane directorul insusi a patronat un sistem abuziv si care-a ignorat in mare masura regulile in materie: angajatii semnau dar nu primeau fise de post, imputernicitii nici macar nu aveau, baza legala pentru avansari era o enigma, iar modificarile in state erau uitate cu anii.

Sigur ca maretia sa si camarila din dotare nu mai faceau interviuri cu ocazia evaluarii competentelor profesionale si evident nici n-aveau ce consemna asa cum prevede procedura in vigoare. Si, foarte important, toti cei din anturaj primeau calificative de Exceptional fara sa fie vreo justitificare obiectiva a punctajului acordat. Asa pohtea voievodul Nazare.

Chirii erau compensate pentru prieteni pe baza unor contracte care n-aveau nici macar adresa presupusului imobil inchiriat. Iar, propunerile pentru acordarea majorarilor de pana ala 50% se faceau evident pe ochi frumosi si capete plecate, iar argumentatia indeplinea conditiile copy – paste.

Consemnarile referitoare la pregatirea profesionala si instructia tragerii erau, ati ghicit, masluite si n-aveau nicio legatura cu nevoile obiective ale personalului si nici cu ce s-a intamplat de fapt. Nazare evident ca le-a semnat.

Daca de resurse umane si formare profesionala n-a avut pricepere sa se ocupe, nici macar de accesul in unitate nu s-a ocupat. In esenta, controlul accesului asa cum este organizat de catre competentul nostru, banuim cu sfatul adjunctului de specialitate, este o gluma. Cu precadere avand in vedere ca se ajunge in situatia ca personalul sa fie planificat simultan in mai multe posturi printre care si cel de la controlul accesului.

Probleme sunt si pe perimetru si la centrul de supraveghere electronica si la executarea misiunilor exterioare sau a interventiei in situatii de criza. Lista deficientelor este extraordinar de lunga, dar n-as intra in detalii pentru a nu da idei celor cu mai multa imaginatie decat domnul Nazare, inca director la Penitenciarul Aiud.

Si in materie de lucru cu detinutii se dovedeste a fii un ageamiu domnul Nazare. Plangeri sunt destule, iar ANP a gasit foarte multe elemente de procedura nerespectate care fac ca aceste plangeri sa aiba motive intemeiate, in contextul in care cele mai multe incalcari au fost dispuse direct de catre Nazare si acolitii acestuia. Prin vara sesizam si noi cateva, ANP a descoperit si mai multe. Iarasi, nu intru in detalii pentru a nu da idei.

Atat deocamdata. Ar mai fi Medical, Economic-Administrativ si alte sectoare mai maruntele de povestit pentru a arata imaginea exacta a dezastrului de la Penitenciarul Aiud. Nu exista practic sector de activitate in care ANP sa nu fi constatat cel putin 20 de abateri flagrante de la lege, toate intamplate sub obladuirea mesterului Nazare.

Doar ca povestea incompetentei celui care-a fost Valentin Nazare, directorul Penitenciarului Aiud e prea lunga si prea urata pentru a o spune in toate detaliile pe un blog citit de un public ceva mai larg decat angajatii penitenciarelor. Dar, cine stie, daca autoritatile nu-si fac treaba poate revenim.

Advertisements