Demascarea, film documentar despre Fenomenul Pitesti
Demascarea, film documentar despre Fenomenul Pitesti

De vazut. Mai jos o scurta prezentare.

afis-demascarea

Tortura neintrerupta, blasfemie, umilinta, prabusire sufleteasca, iertare – acesta este drumul pe care au fost impinsi cei mai buni studenti romani in inchisoarea Pitesti intre 1949 si 1951. „Fenomenul Pitesti” a imbinat cele mai diverse si violente metode de tortura fizica si psihica, cu scopul de a „reeduca” studentii si de a-i transforma in agresori, obligandu-i sa isi renege intregul fundament moral si valoric, in vederea formarii unei noi elite a studentimii, aservite regimului comunist.

Astazi, supravietuitorii vorbesc unul dintre cele mai negre capitole din istoria contemporana a umanitatii. Filmul se intemeiaza pe imbinarea relatarilor a opt fosti detinuti politici, care povestesc etapele si torturile prin care erau fortati sa treaca, starile sufletesti pe care le-au cunoscut si care era rolul acestui macabru experiment social organizat de catre comunisti.

Invitatul serii va fi domnul profesor Constantin N. Strachinaru, fost detinut politic timp de 14 ani si supravietuitor al „fenomenului Pitesti”, care a fost arestat in anul 1948, pe vremea cand era in primul an, concomitent, la Facultatile de Drept, Litere si Filosofie.

Filmul are o durata de 70 de minute, fiind urmat de o sesiune discutii pe tema luptei antitotalitare si anticomuniste a studentimii romane. Va asteptam joi, 17 noiembrie, de la ora 19.00 in Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan” a Ateneului din Iasi. Intrarea este libera.

Sursa: Curierul de Iasi

Advertisements