SIPA – un rol dubios intr-o istorie ciudata a justitiei

SIPA - un loc dubios intr-o istorie ciudata a justitiei
SIPA – un rol dubios intr-o istorie ciudata a justitiei

evz.ro incearca sa faca o prezentare de context a situatiei arhivei fostului SIPA (Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie). Care protectie si anticoruptie mai putin, dar spionaj si santaj mai mult.

Dupa mai bine de zece ani de la inchiderea serviciului secret al Ministerului Justitiei, in arhiva caruia au fost stranse informatii compromitatoare despre magistrati, Executivul repune pe tapet problema constituirii unei comisii care sa „ingroape” definitiv secretele murdare ale sistemului judiciar.

Arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA), aflata in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), va fi inventariata de o comisie care isi va desfasura activitatea pe o perioada de maxim sase luni, se arata intr-un proiect pus in dezbatere de Ministerul Justitiei (MJ).

Comisia va inventaria arhiva, va propune structurii de securitate din cadrul MJ clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozitiilor legale.

Dosarele de personal ale fostilor angajati ai SIPA identificate in arhiva vor fi predate ANP, documentele cu valoare istorica vor fi predate catre Arhivele Nationale, iar cele clasificate sau destinate distrugerii vor fi predate catre MJ.

Comisia ar urma sa fie formata din doi reprezentanti ai MJ, doi reprezentanti ai ANP, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, un reprezentant al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si un reprezentant al Parchetului General. Fiecare dintre aceste institutii va desemna cate un supleant pentru fiecare reprezentant desemnat.

Citeste tot articolul aici.

Publicat de Sorin Dumitrascu

Despre penitenciare si justitie

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: