Penitenciarele, fabrici de recidivisti?

Cam astea sunt conditiile in penitenciare. Ministrul de justitie zice ca trebuie sa le imbunatatim. Si, Guvernul a alocat vreo €800 de milioane pentru asta in urmatorii 10 ani.

Unul dintre detinuti a filmat cu telefonul mobil conditiile in care a stat in perioada detentiei, intr-o celula din Penitenciarul Codlea. Aglomeratia, paturile foarte mici si ruginite, o singura toaleta care trebuie impartita in fiecare zi de zeci de detinuti sunt doar o parte din problemele cu care se confrunta penitenciarele din tara.

Ministerul Justitiei are un plan pentru reducerea supraaglomerarii din penitenciare si imbunatatirea conditiilor de detentie. Proiectul este supus unei consultari publice, la care oamenii pot veni cu sugestii.

Citeste tot articolul aici.

Publicat de Sorin Dumitrascu

Despre penitenciare si justitie

12 gânduri despre „Penitenciarele, fabrici de recidivisti?

 1. Solutia pe moment ar fi gratierea si amnistia apoi igienizarea penitenciarelor si crearea de conditii iar dupa aceea construirea altor penitenciare noi.si arestul la domiciliu e o solutie pe moment.

  Apreciază

  1. Si care-i legatura intre gratiere si amnistie si igienizare si crearea de conditii?! Mai ales ca cei gratiati si amnistiati se vor intoarce inainte de a se finaliza „crearea de conditii”.

   Ca sa aveti o idee mai exacta, o lege de amnistie si gratiere probabil ca va trimite acasa undeva la 3 – 5 mii de detinuti (in varianta optimista), iar deficitul de locuri de detinere este acum de 8,900.

   In alta ordine de idei arestul la domiciliu nu este o pedeapsa privativa de libertate, este o masura de siguranta luata inainte de condamnare. N-are deci nicio legatura.

   Altfel, bune ideile.

   Ce ziceti daca nu i-am mai pedepsi? Poate sa stea acasa pana rezolvam problema cu puscariile? Sau, poate sa faca victimele puscarie in locul lor ca tot s-au obisnuit cu greul?

   Apreciază

  2. Sigur că da!Și să primească în fiecare lună bani de la stat,să aibă mașina la scară,din când în când să li se ofere și o excursie în străinătate!Și flori ar trebui să primească toți infractorii,nu?

   Apreciază

  1. Solutia este construirea de noi penitrenciare si incercarea cetatenilor sa nu mai comita infractiuni. 😉

   Apreciază

   1. Nu exista o singura soluție….exista un ansamblu integrat de soluții. Construcția de penitenciare, reamenajarea celor existente, folosirea arestului preventiv exclusiv pe criteriul pericolului social, utilizarea pedepselor alternative, si amnistia/grațierea pedepselor fără violenta, sub forma tentativei cu achitarea in totalitate a prejudiciului/daunelor civile. Trebuie regândită strategic toată politica penală, altfel nu se vor vedea rezultate de esența. Momentan exista o mare dezbatere stilizata la amnistie/grațiere vs. construcția de penitenciare. Din punctul meu de vedere, nici una nu e absoluta, ambele ar avea efecte pozitive daca ar fi folosite pe langa celelalte enumerate mai sus si altele de același gen.

    Apreciază

   2. Astia nu vor mai avea bani de salarii ,dar sa mai construiasca lacasuri de custodiere!Asa credem noi in solutii fara bani, ca am inventa penitenciare in Cosmos.Acolo nu este forta gravitationala si la expirarea pedepsei ii readucem pe pamant,cu picioarele,bineanteles.Ptr multi cautatori de idei bune,as vrea sa aiba in vedere situatia geo-socio-politica.Intr-o tara ruinata,in care oamenii n-au de lucru,nu-si pot plati darile,nu se produce mai nimic, bugetul e vai de mama lui,ce poti sa faci?Sa creezi conditii umane infractorilor! Basca,acest minunat popor mai e si dator la infractori,platindu-le despagubirile obtinute la cedo.Nu e aiurea?Unde mai pui ca de 10 ani astia nu mai lucreaza en gros,ci, asa cateva zeci si ptr ei munca trebuie descoperita,in conditiile in care sunt asistati si sunt numai consumatori de bunuri si servcii.De aici cred si eu,care nu ma pricep deloc,ar trebui pornit! Hai cu ideile,neamule!

    Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: